Barion Pixel

Választási „mátrix” Békéscsabán (is)

Közeleg a polgármester és az önkormányzati képviselőtagok megválasztása. Októberben dönthetünk, hogy Békéscsaba milyen irányba halad tovább. Jelenleg, van egy független polgármesterünk, aki erős fideszes frakciónyomás alatt és ellenzéki összevisszaságban vezeti a várost. A többségi frakció az 5 év alatt sokat gátolta, és ellenzéki szereplők se kímélték, sokszor. Nemsokára, ismét választanunk kell. Hetek, hónapok óta beindultak a mozgások, taktikai egyeztetések, térnyerések. De hát, ilyen a politika. A polgármester ismét, függetlenként indul. Egy helyi, civil egyesület felkérésére. A Fidesz prominensei lázasan keresték az ellen-jelöltet. Közben próbáltak megegyezni Szarvas Péterrel és csapatával. A kísérletek kudarcba fulladtak, nem tudtak megegyezni. A polgármester függetlenként indul, saját választású emberekkel. A lakosság körében népszerű, a Fidesz nem talál olyan jelöltet, aki eséllyel venné fel a versenyt vele szemben, a polgármesteri székért. Nehéz döntést kellett meghozniuk. Vagy belemennek, a – komoly presztízsvesztést okozó – párbajba, egy gyenge jelölttel, vagy győzelemnek kiáltják ki, a várható vereséget. Domináns vezetőik lenyomták a torkukon, hogy – most már – a Fidesz, Szarvas Pétert támogatja. Mint, tudjuk, ez a Fidesz egyik rafinált manipulációja, a választók felé. Elesnek a kerékpárral, orruk vérzik, lehorzsolják a térdüket, majd zavart mosollyal közlik, hogy ez direkt volt, hiszen, ők így szeretnek leszállni a bicikliről. Ügyes.
Azért, az ellenzéki oldal se egy siker-csapat. Némi, huza-vona után, végre leülnek az asztalhoz egyeztetni, tárgyalni. Hetek telnek el, míg minden ellenzéki szereplő – még az egymás személyét egyáltalán nem kedvelők – is megjelennek. DK, Jobbik, MSZP, Momentum, LMP, Liberálisok, Párbeszéd, Kossuth Kör. A kép akár idilli is lehetne. Több szereplő, szeretne domináns, zászlóvivő lenni. Eljön a polgármester-jelölt kérdésének a megvitatása. Itt, kettészakad az ellenzéki tábor. Három szervezet feláll, megrekednek az egyeztetések. A két csoportosulás, két külön úton indul tovább, reméljük, azonos irányba. Ez nem biztos, hogy baj, ha a célegyenesben ismét találkoznak. Közben, (valószínűleg) megszületnek a két csoportban a megegyezések, hogy az eddigi „ellenzéki” pártok képviselői a kompenzációs listán, ismét bejuthatnak a képviselő testületbe. Innentől kezdve, valószínűleg, csökkennek a feszültségek és úgy csinálnak majd „mintha”.
A választópolgár magára marad. Miben, kikben higgyen? Nem csak a hatalom katonáit kell leváltani, hanem az „ellenzéket” is rá kell kényszeríteni, hogy változtasson. Ki kell követelnie az ellenzéki megújulást is, mert a mostani struktúra, a rezsimnek kedvez. Azt, azért ne felejtsük, hogy a Fidesz jelöltjei, – bármennyire kedvesnek, szimpatikusnak mutatják magukat – egy Orbánista önkényuralom szolgálatában állnak. Mindenki menjen el szavazni októberben, aki változást akar.

Körömi János, a Kossuth Kör Békéscsaba elnöke

TOVÁBBI HÍREK