Barion Pixel

VAJDA ZOLTÁN

BEMUTATKOZÁS

Közgazdász, 10 évig vezető köztisztviselő, nagycsaládos vállalkozó.

A Budapesti Gazdasági Főiskola illetve a University of Humberside (B.A. in European Business Administration) iskolák elvégzésén túlmenően a Közép-Európai Egyetem (CEU) M.A. in Transition Economies diplomáját szereztem meg (a képzés részeként 1 évet az angliai University of Essex-en töltöttem). Felsőfokú angol, illetve középfokú francia nyelvtudással rendelkezem. Már pályakezdőként lehetőségem nyílt, a Világbank munkatársaként – hazánk talán azóta is egyetlen valódi strukturális átalakításán – a nyugdíjreform kidolgozásában résztvenni. Ennek sikeres bevezetését, illetve posztgraduális diplomám megszerzését követően, az új nyugdíjpillért is felügyelő, Állami Pénztárfelügyelet elemzőjeként dolgoztam. A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Társaságnál (Organisation for Economic Cooperation and Development – OECD) töltött 16 hónap alatt a nyugdíjrendszereket érintő összehasonlító elemzéseket végeztem. Hazatértemet követően a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) helyezkedtem el, ahonnan – az Egészségügyi Minisztérium, Egészségügyi Reform Programiroda munkatársaként – rövid kitérőt tehettem a szociális ellátórendszer másik jelentős ágának (végül be nem vezetett) reformmunkáiba is. Közel öt éven át a PSZÁF Felügyeleti Tanács elnökének, nemzetközi és kormányzati kapcsolatokért felelős tanácsadójaként-, végül, a Pénzügyi Stabilitási Tanács szakmai titkáraként, köztisztviselőként dolgoztam.

KÖZÉLETI TAPASZTALAT

ORSZÁGOSAN:

2014. novemberében a “megmaradt” 60+ezer magánnyugdíjpénztár tag megtakarításainak védelmében, először Fb csoportot alapítottam, majd több tüntetést szerveztem Manyup témában, majd tágabb rendszerellenes témákban is. 2015. március 15-én elindítottuk a “rendszerbontó népszavazást” amely formailag teljes kudarccal végződött ugyan, azonban politikai sikereket elért, tematizált, illetve a népszavazást mint ellenállási formát behozta az ellenzéki “eszköztárba”. Később 12 alapítóval, 3 ügyvivővel megalapítottam az “Új Magyar Köztársaság” Egyesületet 2017-ben a XVI. kerületből indítottam el a – rendelkezésre álló jogszabályi lehetőségekkel élve – az országos plakát letakarítási akciót, amely rendőri biztosítás mellett, fényes nappal távolította el az uszító, gyűlöletkeltő plakátokat.

HELYBEN:

Éppen egy évtizede (a kerületi János utcai óvodánál kiharcolt zebra ügyében) aktivizálódtam Helyben résztvettem már a 2014-es országgyűlési kampányban Karácsony Gergely csapatában. Majd polgármester-jelöltként – az “összefogás listavezetőjeként” elindultam az önkormányzati választásokon, ahol így listás mandátumot nyertem. 2018-ban az országgyűlési választásokon (a DK és a Momentum – most az előválasztáson éppen ők a vetélytársak – utolsó utáni pillanatban történt visszalépése miatt) végül kevesebb mint 2%-al maradtam alul Szatmáry Kristóffal szemben. 2019-ben az önkormányzati választásokon, legyőztem fideszes ellenfelem és egyéni mandátumot nyertem (a 12 egyéni körzetből, az 5 tagú ellenzéki frakciónkban, rajtam kívül ez csak egyetlen MSZP-s jelöltnek sikerült).

EZÉRT DOLGOZOM A VALÓDI VÁLTOZÁSÉRT

Az egész azzal kezdődött, hogy felidegesítettem magam. A lányaim olyan úton kellett átkeljenek, amelyen nem volt biztonságos egyik oldalról eljutni a másikra. E miatt indultam a 2014-es önkormányzati választáson, amelyen – az Együtt színeiben – választottak meg képviselőnek a lakóhelyemen, Budapesten, a XVI. kerületben. 2018-ban, az országgyűlési választáson az ellenzék több pártjának közös jelöltjeként alig 1 százalékkal maradtam le a mandátumról. Ha akkor teljes az összefogás, ma már én képviselhetném a Kertvárost. 2019-ben, az önkormányzati választáson függetlenként egyéni mandátumot nyertem, így az év októberében megkezdhettem második ciklusomat. Azért indultam újra, mert továbbra is sok minden zavart: úgy éreztem, a Kertvárosban nem úgy működnek a dolgok,ahogy kellene. És ez az, ami ellen tenni akarok. 2022-ben is ez vezérel – országos szinten.

Mert változás kell!

EZT TESZEM A VALÓDI VÁLTOZÁSÉRT

HA BEJUTNÉK A PARLAMENTBE: A HOZZÁJÁRULÁSOM EGY ÚJ MAGYARORSZÁG MEGTEREMTÉSÉHEZ

BEHATÓAN ISMEREM A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOK GAZDASÁGÁT
A CEU-n a régióbeli gazdaságok elemzéséhez különösen szükséges tudásra tettem szert. Bízom a szabad piacban, de az állami szabályzók fontosságában is. Makroközgazdász vagyok: olyan, aki jártas országok gazdaságának vizsgálatában és az egyes országok közötti gazdasági kapcsolatok elemzésében. Egyetemi diplomám belső konzulense a Donald Tusk vezette lengyel kormány későbbi pénzügyminisztere, rövid ideig miniszterelnökhelyettese, Jacek Rostowski volt.

DOLGOZTAM AZ EGÉSZSÉGÜGYI REFORM PROGRAMIRODÁN
Az Egészségügyi Minisztériumban 2003 és 2004 között lehetőségem nyílt arra, hogy betekintést nyerjek az egészségügyi ellátórendszer hihetetlen összetett problematikájába, egy olyan rendszerbe, ahol a hatalmas összegek esetében egy- szerre van jelen szegénység és pazarlás. Közgazdasági és nemzetközi tanácsadóként azzal foglalkoztam, hogyan lehetne a rendszert hatékonyabban működtetni.

JÁRTAS VAGYOK NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSEKBEN
Párizsban, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél (OECD) nyugdíjpénztári elemzőként megismertem, hogy az egyes országok költségvetése is mennyire más és más hangsúlyokat tartalmazhat. Értek franciául is.

KISVÁLLALKOZÓKÉNT IS SZEREZTEM TAPASZTALATOT
Tudom milyen foglalkoztatottból vállalkozóvá válni. Büszke vagyok arra, hogy én is tudtam munkahelyet teremteni, megélhetést biztosítani másoknak. Első kézből ismerem a mindennapi problémákat, az adminisztratív feladatokat, a terheket, amelyekkel meg kell birkózni.

ÁTFOGÓ ISMERETEIM VANNAK A NYUGDÍJRENDSZERRŐL A Világbanknál Budapesten és Washingtonban nyugdíjrendszerekkel és adózási kérdésekkel foglalkoztam. Megtanultam a gazdasági reformok fontosságát. Tapasztalataimat itthon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) alkalmaztam. Munkám során a pénzügyi rendszer egészét – kiemelten a nyugdíjpénztárakat – ismertem meg. A pénzügyminisztert, a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF elnökét magában foglaló Stabilitási Tanács szakmai titkára voltam.

FŐISKOLAI OKTATÓKÉNT A GAZDASÁG MŰKÖDÉSÉT TANÍTOM A bécsi és budapesti székhellyel működő International Business School (IBS) makroökonómia témavezető oktatója vagyok. Óraadóként a vásárlók döntéseit és a piac összefüggéseit vizsgáló mikroökonómia tárgyat is viszem. A képzéseket a többségében külföldi diákoknak angolul tartom, amelyet anyanyelvi szinten beszélek.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

www.vajdazoltan.hu/