Barion Pixel

Tegnaptól Joe Biden az USA elnöke – és Kamala Harris az első női alelnök

Történelmi nap volt január 20: nemcsak leváltottak egy populista, rasszista, az igazmondásra képtelen, nőket lenéző és sorozatosan megalázó, saját törvényhozása ellen erőszakot elindító, Putyin-szövetséges amerikai elnököt, de beiktatták az Egyesült Államok első színesbőrű nő alelnökét, Kamala Harris-t. Micsoda változás!

A békés hatalomváltás mindenhol a demokrácia zsinórmértéke, egyenlő esélyeket adni a másik véleményének, azt is megjeleníteni a médiában, ellenfélnek és nem ellenségnek kezelni, és ha az ellenfelet akár csak egyetlen szavazattal is többen támogatják, tisztességgel elismerni és emelt fővel távozni. Az amerikai demokrácia történetében először Trump elnök erre képtelennek bizonyult, de minden más volt elnök, pártállástól függetlenül úriemberként megtette ezt.

Magyarországnak is választania kell. Egyik út a populista gyűlöletkeltés, a rasszizmus, a képzelt ördögi ellenfelek démonizálása, az ostobaság, összeesküvéselméletek, laposföldhívők, az uszítás, az erőszak, idegengyűlölet, a félelem, a harag… A másik, nyugati, európai, keresztény, demokratikus út a méltóság és tisztelet, a nemzeti egység és béke, a tudományos-technikai fejlődés okos felhasználása és mindenkit szolgáló elterjesztése, a más bőrszínű és származású polgártársaink szeretetteljes elfogadása és integrációja, az eltérő nézetek megszólaltatása és nyílt vitája, a politikai hatalom demokratikus és békés átadása.

Örülök, hogy 1990 óta Magyarországon nemcsak mi, jobboldaliak, de a baloldaliak is szövetségesként és barátunkként tekintünk Amerikára, a Nyugatra, a NATO-ra. Értékeink a demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és az európai integráció. Mi, jobb- és baloldali magyarok összefogva 2022-ben nálunk is legyőzhetjük a populizmust.

Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

TOVÁBBI HÍREK