Barion Pixel

Polgármesterjelölti interjú: Holoda Attila, Hajdúszoboszló polgármesterjelöltje

Holoda Attila 55 éves, hajdúszoboszlói születésű olajmérnök, közgazdász MBA-menedzser, a közgazdaság tudományból PhD végzettséget szerzett. Általános, és középiskolai tanulmányait Hajdúszoboszlón végezte. Édesanyja nyugdíjas pedagógus, elhunyt édesapja évtizedeken át a vendéglátó vállalatnál dolgozott. Nős, két felnőtt fia van. Felesége az egyik helyi általános iskola tanára. Moszkvában végzett Kőolaj-, és földgázipari egyetemen, bányamérnökként. Olajipari pályafutását az NKFV-nél kezdte, majd a MOL különböző beosztásaiban dolgozott. A helyi gázüzemben volt termelési művezető, koordinációs főmérnök, közben két évig Kazahsztánban volt a MOL külföldi leányvállalatának vezérigazgató-helyettese. Ezt követően Szolnokon és Budapesten dolgozott a MOL központjaiban, először a MOL termelési igazgatójaként, majd az eurázsiai terület kutatás-termelési területének első számú vezetőjeként irányította a teljes hazai kőolaj és földgáztermelést, valamennyi földalatti gáztárolót is. Igazgatósági tag volt a stratégiai földgáztárolónál, illetve a horvát INA vállalatánál is. Vezetése alatt, 2003-2012 között a hazai termelés az Európai rangsorban a leghatékonyabbá vált, éveken át vezetve a rangos listát. A Magyar Bányászati Szövetség elnöke volt 2010-től 3 éven át, illetve vezetője különböző hazai szakmai egyesületnek. Mind itt élt Hajdúszoboszlón, amikor máshol dolgozott akkor is reggel-este utazott, sosem hagyta el Hajdúszoboszló városát. Vendég előadó számos szakmai és energiapolitikai konferencián illetve vendégoktató a Miskolci Egyetemen is. Oroszul, angolul felsőfokon beszél.

Miért gondolta úgy, hogy összellenzéki jelöltként elindul polgármesterjelöltnek?

Az elmúlt ciklusban is tagja voltam az önkormányzatnak, a helyi civil Összefogás Hajdúszoboszlóért Egyesület felkérésére, ahol a belváros képviselőjeként és alpolgármesterként is dolgoztam. Az idei választáson is ez az egyesület jelölt polgármesternek, miután a korábbi – 27 éven át dolgozó polgármesterünk visszavonult a tisztségtől – majd ezt követően kerestek meg a pártok, hogy szívesen támogatnának a pozícióért vívott harcban. Nagyon örülök, hogy ritka széles együttműködéssel a teljes ellenzék beállt mögém (kivéve az LMP-t, akik nem támogatnak senkit a városban), illetve a Szolidaritás Mozgalom és a V21 (melynek tagja vagyok) szintén támogat. Külön örültem annak, hogy Marki-Zay Péter, akit hősies küzdelméért és egyenességéért nagyon kedvelek, szintén biztosította számomra a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását is. Ez gyakorlatilag 9 szervezet támogatását jelenti, amihez hasonló mértékű összefogásból nem sok van az országban sem.

Milyen most a közhangulat a településen?

Hajdúszoboszló alapvetően egy nyugodt és békés város, ügyelünk a turizmus népszerűségéhez elengedhetetlenül szükséges kiegyensúlyozottságra és folyamatos fejlődésre. De természetesen a választási nap közeledtével, forrósodik a hangulat, a kormánypártoknak mindig is csípte a szemét, hogy nem tudta még rátenni a kezét a városra, hiszen itt komoly turisztikai értékek, magas bevételt jelentő városi cégek vannak, kiemelten a Hungarospa Zrt-t, mely a város tulajdona, de zsíros célpont lehet a fidesz oligarcháinak étlapján, így mindent el is követnek, hogy mocskolódó áloldalak indításával, függetlennek kikiáltott ellenfél felkutatásával megszerezzék maguknak szabad hajdúvárosunk feletti teljes kontrollt.

Az ellenzéki összefogást akarták a magyar emberek. Most itt megvalósult. Mit tapasztal, hogyan reagálnak rá?

A helyi választások mindig sokkal inkább a személyekről, személyes szimpátiákról szólnak, így az összefogás ténye kissé háttérbe szorul, de persze annak mindenki örül, hogy csak két jelölt van, a kormánypártok „független” jelöltje és én, aki mögött felsorakozott a teljes ellenzéki összefogás. De hangsúlyozom, ez a választás a helyi közösségről szól, így a pártok -, amelyek nálunk amúgy sem képviselnek akkora tömeget, mint egy nagyobb városban, vagy éppen a fővárosban – szerepe nincs szem előtt.

Mik azok a dolgok, amelyeken azonnal változtatni kell a településen?

Mivel az elmúlt 5 évben is a mi civil egyesületünk adta a helyi önkormányzat többségét, így mi most azt a megkezdett fejlesztési utat szeretnénk folytatni, amit 2014-ben elkezdtünk. A legfontosabb, amin változtatnunk kell, az a nyilvánosság, a sokkal aktívabb kommunikáció a város lakók felé, mert sokan nem kapnak elegendő információt arról, mit, miért és hogyan tettünk az elmúlt ciklusban a városunk fejlődéséért. A másik, ami ugyancsak fontos, hogy egy egészséges párbeszéd alakuljon ki végre a városban tevékenykedő vállalkozások, idegenforgalmi cégek, hotelok tulajdonosai és a város vezetése között, illetve a környező városokkal, elsősorban Debrecennel javítani kell a dialógus minőségén és gyakoriságán. Jó dolog a magányos harc, de nagyon sokszor nem célravezető és nem is elegendő ahhoz, hogy közösen elég erőt tudjunk felmutatni a közös fejlesztési célok megvalósításához.

Milyen hosszútávú tervei vannak a települést illetően?

Mi továbbra is azt szeretnénk, ha az idegenforgalomban elért vezető szerepünk megmaradna, de közben a város többi része is az eddigieknél jobban részesülne az így befolyó bevételeink hasznából. Továbbra sem szeretnénk füstölgő gyárkéményeket, zajos üzemet a város körül, hiszen alig 18 km-re Debrecenben rengeteg munkalehetőség van, ezért inkább a magasabb képzettséget kívánó, a digitális forradalomhoz szükséges vállalkozások támogatását és megtartását tartanánk célra vezetőnek, melyek a régióban zajló beruházásokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat és beszállítói lehetőséget céloznák meg. Hajdúszoboszlón van a megyében, Debrecen után a második legtöbb vállalkozás, pedig van nagyobb város, mint Szoboszló és mégis több, mint 1000 vállalkozás van nálunk. Ugyanakkor mi szeretnénk, ha ez így is maradna a jövőben is, és nem is kívánunk versenyezni ebben, mert számunkra fontos, hogy a turizmust, a gyógyüdültetést és a zöld környezetet nem zavaró beruházások maradnának nálunk is jellemzők az elkövetkezendő években is. Ehhez az új munkahelyeken túl sokkal fontosabb lenne, hogy az itt elérhető jövedelmek versenyképesek maradjanak, beleértve a fürdőt is, ahol bizony leginkább a minimálbér a jellemző, így nem is csoda, ha a a dolgozók zöme nem szoboszlói, hanem a környékből jár be ide dolgozni. Ezért azt szeretnénk elérni, ha a városi cégek élenjárnának a dolgozó ember munkáját tisztelő, a becsületesen elvégzett munka elimertségét is kifejező bérek alkalmazásában is. Városi Inkubátor-ház létrehozásával szeretnénk továbbá támogatni a korszerű technológiai fejlődéshez kapcsolódó ifjú vállalkozásokat, feltörekvő cégeket, és természetesen az idegenforgalmat és a vendéglátást. Fontos, hogy a bevételeink kiemelt része kerüljön a külső városrészek fejlesztésére, ezért indítottunk egy felzárkóztatási programot már az elmúlt évben, ahová nagyobb fejlesztési forrásokat csoportosítottunk át. Egy egészséges szerkezetű városban nem lehet olyan különbség, ami most tetten érhető, ezért a pozitív diszkrimináció alkalmazásával szeretnénk jobban helyzetbe hozni ezeket a városrészeket is.

Az Ön mellett álló szakemberek hogy látják a település helyzetét? Miben fognak Önnek segíteni megválasztása esetén?

Úgy vélem, hogy korábbi vállaltvezetői tapasztalataim is alkalmasnak tesznek arra, hogy a legmegfelelőbb módon válasszam ki a velem együtt dolgozó szakembereket. Én a szakmai hozzáértésben hiszek, a politikai mindenhatóságával szemben, ezért arra törekszem, hogy olyan szakmai stábot tudjak magam mellett, akik a városfejlesztés, környezetvédelem, energetika és idegenforgalom területén képesek lesznek a legalaposabb és leginkább előremutató program megvalósításában. Az gondolom, hogy a jelenlegi csapat, amelyikkel együtt indulok, gyakorlatilag mindezt az említett szakterületet, az oktatástól, az egészségügyön át, az idegenforgalomig lefedi, így nyugodt lelkiismerettel tudok támaszkodni a társaim szakértelmére a későbbi munkám során.

Alkalmazza a Fidesz a karaktergyilkosság módszerét az Ön településén?

Természetesen, mint mindenhol az országban, ahogy naponta halljuk, látjuk. Már itt is eljutottak odáig, hogy a sárdobálásban a családomat sem kímélik. Nem ismernek sem emberi, sem szakmai, sem semmilyen tiszteletet. Természetesen a helyi Fidesz prominensek eltartott kisujjal látványosan nem  saját maguk teszik ezt, de jól ismerjük a Fidesz troll-hadseregét, részben megtévesztett fiatalok, részben minden hájjal megkent érvényesülési bajnokok lendültek provokációval tarkított ellentámadásban, aminek kapcsán én és képviselő jelöltársaim minden lehetünk, csak rendes, becsületes emberek nem.

 Mit tapasztal, az embereknek mi a véleménye a mocskolódásból, hogy bírják?

Az egyszerű, becsületes emberek elítélik ezt, mint minden hasonló nemtelen támadást, de persze a saját híveiknek tetszik ez a módszer. ez nem egyedi, inkább általános társadalmi jelenség. éN úgy vélem, hogy a Fidesz-KDNP kormány és sleppjének legnagyobb bűne, amit elkövetett a magyarok ellen éppen ez a morális mélység, ahova letaszította a lelkeket, ahonnan évtizedekbe kerül majd visszajutnunk a normális, emberi és egymás tisztelő hangnemig, mert most gyakorlatilag mindenkinek, minden megengedett, a cél, hogy a Fidesz hatalma megmaradjon, szentesít minden nemtelen eszközt, a megafontól, a csuklyás hajósokon keresztül az emberekről terjesztett, egyértelműen hazug rágalmakig. Ez már bulvár „demokrácia”, és sajnos látnunk kell, hogy az emberek egy része fogékony erre, mert mennyivel jobban esik mások pletykáin jóízűen csámcsogni, mint a saját házunk táján söpörni, a saját dolgainkat rendbe hozni. Másokat hibáztatni saját gyarlóságaink miatti sikertelenség miatt, kiváló talajt biztosít az ilyen populista, gyalázkodó híreknek, ha igaz, ha nem.

Indulnak álellenzéki, kamu jelöltek az Ön településén a polgármesteri székért?

Igen, ahogy említettem is, a város fürdőjének vezetőjét találta meg a Fidesz, hogy úgymond „független” jelöltként induljon el azokkal szemben, akik évtizedeken keresztül biztosították számára a nyugodt és kiegyensúlyozott munkavégzést, adták hozzá a milliárdos fejlesztési forrásokat. Ő, aki korábban MSZMP pártbizottsági alkalmazott, majd MSZP képviselő is volt összeegyeztethető tartja, hogy ilyen múlttal a mostani kormánypártokat szolgálja, bár talán még ő sem tudja, hogy ő csak egy eszköz a Fidesz gépezetében, és lényegében végrehajtója lehet annak, hogy a város vagyonát és legfontosabb értékét átjátssza a kormánypárt közelioligarcháknak.

Az álellenzéki jelöltek, önjelölt, esélytelen jelöltek Ön szerint mennyiben befolyásolják majd az eredményt? A választókat milyen mértékben tudják megtéveszteni?

A megtévesztésben igen gyakorlott a mostani kormánypárt, egész eddigi működésükben annyi csavar, annyi köpönyegforgatás volt már, hogy szerintem maguk sem tudják azt számon tartani. Náluk a cél valóban szentesít minden eszközt, nem ismernek se istent, se embert, ha a hatalom megszerzése és megtartása a cél. A helyi csatlósaik réészben naiv, megtévesztett emberek, akik talán csak most jönnek rá, hogy valójában a Fidesz hatalmi játszájának egyfajta bio-díszleteként lesz rájuk szükség, ha sikerül a választókat megtéveszteni. Én abban bízom, hogy az emberek átlátnak ezen, s ahogyan Hajdúszoboszló évszázadokon át megtartotta legendás  hajdú önrendelkezését és a szabadságát, így az október 13-i választáson is tudni fogják megkülönböztetni a független kék-fehér (ez a városunk színe!) mezbe bújtatott, rothadó és bűzlő narancsot.

TOVÁBBI HÍREK