Barion Pixel

Polgármesterjelölti interjú: Gerner Péter, Dunakeszi polgármesterjelöltje

Gerner Péter 52 éves, menedzser, nős, három felnőtt gyerek édesapja. Sváb családban született 1967-ben, szülei a bonyhádi cipőgyárban dolgoztak. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett geológus, majd programozó matematikusi diplomát. 1995 óta informatikai menedzserként dolgozik, 2003-ban elvégezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem üzleti mesterképzését (MBA) is. 2007-től nemzetközi nagyvállalatok informatikai rendszerének üzemeltetéséért felelős felsővezető egy cégcsoport magyarországi cégében, az utóbbi években IT tanácsadó. Feleségével és három egyetemista gyermekével 2006 óta él Dunakeszin. Felsőfokú szinten beszél németül és angolul.

Miért gondolta úgy, hogy összellenzéki jelöltként elindul polgarmesterjelöltnek?

Nem titok a városban, hogy nem én jelentkeztem, hanem az ellenzéki pártok kerestek meg. Én nagyon rövid gondolkodás után elvállaltam, mert már évek óta lelkiismeretfurdalásom volt, hogy sikeres, jól kereső vezetőként nem teszek semmit, miközben látom, hogy az ország és Dunakeszi is rossz irányba halad. Az elmúlt néhány évben már segítettem civil szervezeteknek, független szerkesztőségeknek és ellenzéki pártoknak informatikai és szervezési tapasztalatommal. Mivel Dunakeszin teljeskörű az ellenzéki pártok együttműködése, és helyi ügyekben minden erőfeszítés nélkül tudtunk közös ellenzéki programot is kidolgozni, nagyon szívesen adtam az időmet, az arcomat és nevemet a közös ellenzéki fellépéshez, a kampányhoz, és adom majd polgármesterként is a következő öt évemet Dunakeszinek.

Milyen most a közhangulat a településen?

Nehéz megmondani, mert régóta nincs független helyi nyilvánosság. Propaganda van, helyi és országos szinten is. Amióta ismert, hogy polgármesterjelöltként indulok a választáson, hozzám nyilván már sokszor szélsőséges visszajelzések jutnak el. Egyrészt a szokásos fideszes klisé szerint „épül-szépül városunk”, és „sosem volt ilyen jó”, másrészt élhetetlen és túlzsúfolt lett Dunakeszi. Én úgy látom, hogy a valóban megvalósult fejlesztések mellett nem bővült a városi infrastruktúra, és sokszor nem is a pénz, hanem az odafigyelés hiánya, a hűbérúri stílus bosszantja az embereket. A korábbi választási eredményekből minden esetre az látszik, hogy a város nagyobb része változást akar.

Az ellenzéki összefogást akarták a magyar emberek. Most itt megvalósult. Mit tapasztal, hogyan reagálnak rá?

Nagy örömmel vették a hírt, és a közös indulás olyanokat is megmozgatott, akik korábban nem tudtak vagy nem akartak egy ellenzéki párt mellett elköteleződni. Sok olyan ellenzéki érzelmű szavazóval találkoztam, aki azt már tudja, hogy nem akar fideszes városvezetést, és őket most meg tudtuk szólítani.

Mik azok a dolgok, amelyeken azonnal változtatni kell a településen?

Legfontosabb a helyi független nyilvánosság helyreállítása, hogy a város lakói újból tájékozódni tudjanak, hogy mi történik a városukban. Aztán ki kell alakítani azt az együttműködésre alapuló városvezetési stílust és fórumokat, ahol a helyi egyesületek, lokálpatrióták, a pártok részt tudnak venni a város ügyeinek az intézésében, és ne csak kiskirályok és pártkatonák irányítsák a várost. Végül, de nem utolsó sorban, át fogjuk nézni a szerződéseket és a jövő évi költségvetés számait, és elkezdjük a helyes irányba kormányozni Dunakeszit.

Milyen hosszútávú tervei vannak a települést illetően?

Dunakesziből szeretnénk egy jól működő és szerethető várost csinálni. A nagyra nőtt agglomerációs város problémáit kezelni kell és a Dunakanyar kapujaként működő, élettel teli zöldvárost szeretnék 5-10 év múlva látni Dunakeszin. Ebben fontos lesz az is, hogy a városban születettek és a városba költözők között oldódjon a hűvös távolságtartás, lehetőségük legyen megismerni egymást, segíteni egymásnak és a városnak.

Az Ön mellett álló szakemberek hogy látják a település helyzetét? Miben fognak Önnek segíteni megválasztása esetén?

Nagyon sok támogatást kapok, de gyakran óvatosak az emberek és kivárnak abban, hogy névvel és arccal támogassanak. A fontos helyi témákban, mint a közlekedés, egészségügy, a helyi nyilvánosság, jogi kérdések, a város költségvetése, mind-mind tapasztalt és megbízható emberekre számítok.

Alkalmazza a Fidesz a karaktergyilkosság módszerét az Ön településén? Ha igen, mit tapasztal, az embereknek mi a véleménye a mocskolódásból, hogy bírják?

Egyelőre csendesen, de következetesen alkalmazzák. Inkább csöndes kampányt szeretnének, bízva Kubatov-listás közvetlen mozgósítási képességükben. Lejáratásként a közéletben korábban nem aktív jelöltek esetén a „tapasztalatlan és alkalmatlan”, illetve a „nem ismerjük őket” klisét használják minden lehetséges fórumon. Közéleti múlttal bíró jelöltek esetén az „XY embere”, és az „elmúlt nyolcévezés” a divat. Én persze voltam már és leszek még sorosbérenc és migránssimogató is, egész biztos ezt még hallani fogjuk a kampány hátralévő részében. Ez az embereket határozottan zavarja, az ilyen típusú lejáratások nagyon furcsán és idegenül hatnak Dunakeszin, és mosolyognak a fideszes lejáratópropaganda szófordulatain.

Indulnak álellenzéki, kamu jelöltek az Ön településén a polgármesteri székért? Ha igen, az álellenzéki jelöltek, önjelölt, esélytelen jelöltek Ön szerint mennyiben befolyásolják majd az eredményt? A választókat milyen mértékben tudják megtéveszteni?

A polgármesteri pozícióért egy tiszta, Fidesz vs. nem-Fidesz felállás alakult ki, és nincs álellenzéki jelölt. A 10 választókörzetből négyben van a fideszes és az ellenzéki jelölt mellett 1-1 harmadik induló, három közülük teljesen ismeretlen a helyi közéletben.

TOVÁBBI HÍREK