Barion Pixel

Polgármesterjelölti interjú: Galbács Mihály, Gyula város polgármesterjelöltje

Galbács Mihály 1951-ben született Gyulán. Első házasságából született három gyermekének édesapja. Közgazdász. 25 évig a Körösvidéki Vízügyi Igazgatóságnál dolgozott gazdasági területen. 1998-ban a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választásokon. 2002-től tagja a gyulai képviselőtestületnek. 2006-től 2014-ig gazdasági ügyeként felelős alpolgármester volt. Jelenleg is képviselő a Gazdasági Erőforrás Bizottságának az elnöke.

Miért gondolta úgy, hogy összellenzéki jelöltként elindul a polgármester választáson?
Az önkormányzati választásnak itt helyben, Gyulán a valós tétje az, hogy a jelenlegi városvezetés által vezérelt közélet, illetve ennek hétköznapjainkat negatívan befolyásoló hatása fennmarad-e.
Ha a választók azt szeretnék, hogy továbbra is korrupció gyanúja lengje be városunkat, akkor hagyjanak mindent változatlanul! Ha tiszta közéletet szeretnének, ha nem akarnak retorziókat munkahelyeiken a véleményük miatt, ha azt szeretnék, hogy a mindennapi munkában a szakmai hozzáértés legyen a döntő, ha nyugodt, kiegyensúlyozott, történelmi múltjára és magas színvonalú kulturális életére büszke városban szeretnének élni, akkor viszont szavazzanak a változtatásra! Erre most esélyt kínálok, ígéretet teszek. Nagy kérdés, hogy ha nem sikerülne, egyáltalán marad-e esély a változásra további öt év elteltével.
A választás tétje: Akar-e Ön változást, vagy az élet változatlanul, véleményünk kimondásától is félve, menjen tovább itt Gyulán?

Milyen most a közhangulat a településen?
A közhangulat érdekesen alakul. Most, hogy van valós alternatíva, az emberek érdeklődéssel figyelik az eseményeket.

Az ellenzéki összefogást akarták a magyar emberek. Most itt megvalósult. Mit tapasztal, hogyan reagálnak rá?
Az összefogásra van igény Gyulán is. Az emberek tudják, hogy a jelenlegi városvezetést csak összefogással lehet leváltani.

Mik azok a dolgok, amelyeken azonnal változtatni kell a településen?
Demokratizálni kell a közéletet. Fel kell számolni a korrupciót. Azonnal.

Milyen hosszútávú tervei vannak a települést illetően?
Demokratikus, tiszta közéletet kell kialakítani. A polgároknak bele kell látni a folyamatokba. Valós érdekképviseletet kell biztosítani. A város adottságai páratlanok. Ezeket kihasználva gyarapítani kell a várost, munkahelyeket kell teremteni, a megtartó erőt kell biztosítani, hogy érdemes legyen Gyulán élni.

Az Ön mellett álló szakemberek hogy látják a település helyzetét? Miben fognak Önnek segíteni megválasztása esetén?
Gyula jó adottságú település. Az erőforrásokat korrupciómentesen kell felhasználni. Ebben a jó szakemberek tudnak segíteni.

 

Alkalmazza a Fidesz a karaktergyilkosság módszerét az Ön településén?
Korábban nem alkalmazták a karaktergyilkosság módszerét, csak most és csak ellenünk.

Indulnak álellenzéki, kamu jelöltek az Ön településén a polgármesteri székért? Az álellenzéki jelöltek, önjelölt, esélytelen jelöltek Ön szerint mennyiben befolyásolják majd az eredményt? A választókat milyen mértékben tudják megtéveszteni?
A 10 egyéni körzetet Fideszes jelölt nyerte. A négy listás helyen a Jobbik, a DK-MSZP és a Városbarátok osztozott. Gyulán az a jellemző, hogy a Városbarátok – akik civilek és függetlenek – egy mindenféle ideológiát képviselő szervezet. De a képviselők (2 fő) elkötelezettek a polgármester irányába, tőle függő viszonyban vannak. Mondhatni tehát, hogy álellenzékiek. A városban úgy jellemzik, hogy Fidesz 2.

A jobbik városi elnöke a polgármester barátja. Ha azt kéri, hogy ne induljon polgármesterként, akkor nem indul (2014, 2019). Listáról szeretnének bejuttatni egy főt. Neki anyagi kérdés a képviselőség, így nem célja az összefogás.

A DK-MSZP polgármester jelöltje a budapesti patkányírtásban gazdaságilag érintett. Azt mondják, hogy a Fidesz kérte fel az indulásra, cserébe. Így osztják meg a szavazatokat.

A mi formációnk újszerű. A mindenkit érdeklő témát dobtunk fel – a korrupciót – ami károsan hat a városi közéletre. Kérdés, hogy ez a téma mennyire rázza fel az embereket, hajlandóak-e ennek érdekében, hogy elmennek szavazni és a tényleges változást ígérő jelöltre szavazni. Az tény, hogy a várost már nem lehet a választás után a régi módon vezetni.

TOVÁBBI HÍREK