Barion Pixel

Polgármesterjelölti interjú: Fricsovszky-Tóth Péter, Üllő polgármesterjelöltje

Fricsovszky-Tóth Péter az „ÜLLŐ TE VAGY” egyesület színeiben indul a 2019-es önkormányzati választáson, mint polgármesterjelölt. Az idén 40 éves polgármesterjelöltet sokan a „Tisztelt Üllői polgártársak” köszöntés megteremtőjékent ismerik a városban. 2007 óta üllői telektulajdonos, de 2013-tól kezdve életvitelszerűen üllői polgár. Többek számára lehet ismerős a személye, elsődlegesen a Sportliget Lakópark körüli, visszaélések felderítőjeként. Felsőfokú tanulmányait követően a bank/lízing szektorban tevékenykedett, majd 10 év multinacionális lét, hazai és nemzetközi tapasztalatok megszerzését követően, 2009-től a magánszektorban helyezkedett el vállalkozóként. Van egy „csodálatos kislánya”, aki „minden szinten értelmet ad az életének, tetteinek”.

Politikai hitvallása

“Hiszek Üllőben, hogy lehet összefogással, korrektséggel hatalmas dolgokat elérni.

Viszont érzem, hogy ez egy rettentően nehéz folyamat, mert akkor is kitartóan kell menni a rögös úton, ha az ember életét és családját fenyegetik, amik miatt sajnálatosan büntetőjogi feljelentést is kellett már tennem helyi városvezetésben érintett személyekkel kapcsolatban.

Hiszem, hogy Dávid legyőzheti Góliátot és a világosság, átláthatóság felülkerekedhet a mutyin.

Van egy álmom, hogy egy olyan városban élek, ahol a polgárok többsége kiáll egymásért és hozzászól a város ügyeihez, hisz MI vagyunk Üllő.
Hiszem, hogy magunk mögött kell hagyni az előítéleteket, előjogokat NINCS „ősüllei” és „gyüttment”. Nincs értékesebb ember Üllőn, CSAK ember van, aki helyi polgár, mert mindenki egyenlő.

Hiszem, hogy van hova fejlődni, hogy Üllő valóban városi minőségben működhessen. Hiszem, hogy van lehetőség még a környezetvédelemben, az egészségügyben, a sportban, kultúrában-szórakozásban és a gazdaság területein.

Hiszem, hogy Üllő egy csiszolatlan gyémánt. Ezért szeretném kérni, hogy tegyünk érte közösen, mert ezt a gyémántot nem elveszteni szeretnénk ha nem még fényesebbé tenni.”

Miért gondolta úgy, hogy összellenzéki jelöltként elindul polgármesterjelöltnek?

A rövid válaszom, hogy „Bízom az összefogás erejében”.

Kicsit bővebben a helyzetem egyszerűbb, mert alapvetően az ÜLLŐ TE VAGY helyi, civil egyesület polgármester-jelöltje vagyok, majd felismerve az összes ellenzéki párt a helyi civil egyesületünkben rejlő potenciált és elszántságot egyöntetűen álltak be mögénk támogatóként, úgy, hogy semmiféle kérést, elvárást nem támasztottak felénk, csakhogy folytassuk azt az utat, amin elindultunk már több mint 1 éve.

Számomra ez kiemelten fontos, mert ezáltal az ÜLLŐ TE VAGY egyesület, így jómagam is a saját, helyi érdekeket figyelembe vevő ÜLLŐ 2.0 választási programmal vágtunk neki az idei kampányidőszaknak.

Milyen most a közhangulat a településen?

ÜLLŐ város helyzete kissé speciális, ezen a településen nem igen volt még erős ellenzék, nem igen volt még aktív kampányidőszak, ez egyértelműen megmutatkozik, hogy a választásokon lévő részvételi hajlandóság megdöbbentően alacsony. Így az elmúlt évek elsődleges feladatának azt tartottuk, hogy mozgassuk meg, rázzuk fel a települést és értessük meg a helyi polgárokkal, hogy ÜLLŐ TE VAGY. Nem véletlen a névválasztásunk sem.

Továbbá elszórni azon jogtudatos „magocskákat”, hogy részt vehetsz, de inkább részt KELL venned a jelen és a jövő alakításában, mert a tudatos polgári gondolkodásmód ezt megkívánja. Mert van jogod intelligens mód kritizálnod, ha valami nem tetszik, hiszen KÖZPÉNZ az, amit felhasználnak az állami közintézmények, ami a polgárok pénze. Mert van jogod segíteni a városvezetést ötleteiddel, mert a városvezetés sem mindentudó

De a közhangulatra visszatérve, érthető mód a jelenlegi függetlennek mondott egyértelműen FIDESZ-es városvezetés ennek nem örült és minden szinten próbálta a helyi civilszervezetünk illetve személyem lejáratását, megfélemlítését a fókuszba tenni. Így a helyi polgárok túlnyomó rész nem meri a véleményét kinyilvánítani nyilvánosan, de az anonim mód mérhető visszajelzések azt sejtetik mutatni, hogy ÜLLŐ városa nagyon rég várt egy érdemi alternatívára, hogy ne a szokásos helyi érdekkörök adják egymásnak át a látszat változás kulcsát.

Főleg a közösségi csatornákon érezhető, a szinte minden esetben valós tények nélküli lejáratás, a gyűlöletkeltés, ahol sajnálatos volt olyan eset amikor már jogi eszközöket is igénybe kellett venni az egyesületünknek és jómagamnak, mert a szép szó nem használt.

Összegezve visszafordíthatatlanul elindult egy változás aminek már nem lehet az útjába állni, már „csak” ennek mértéke fog visszatükröződni az október 13-ai választási eredményeken

Az ellenzéki összefogást akarták a magyar emberek. Most itt megvalósult. Mit tapasztal, hogyan reagálnak rá?

Ez nem egyszerű kérdés, de ha röviden szeretnék válaszolni: BIZAKODNAK

Egyértelmű választ erre csak az október 13-i választási eredmény fog csak adni. Kérdés, hogy az ellenzéki pártok „sokszínűsége” mennyire tudja majd az összellenzék jelöltjeit segíteni a minél kedvezőbb eredmény elérésében.

Egy jelentős előnye az összefogásnak megkérdőjelezhetetlen: jelentősen csökkent az alternatívák és szavazatmegosztások lehetősége a választópolgárok előtt. Persze örömünk, nem lehet felhőtlen, mert mint máshol is sajnos, nem egy az egyben lehet tisztességes küzdelemben megmérkőzni a helyi városvezetést irányító kormánypárttal. A Fidesz, felismerve az EGY-EGY elleni veszély lehetőségét, saját szervezete mellett két „álfüggetlen”, de egyértelműen helyi városvezetést támogató, azaz FIDESZ kötődésű szervezettel próbálja megzavarni a választókat szavazatuk leadásában.

Ezt bizonyítja, hogy a két másik szervezet az ÜLLŐI Polgári Kör és az Üllői Ált. Ipartestület nem is indít saját polgármesterjelöltet, hanem a jelenlegi FIDESZ által kiemelten támogatott személyt támogatja.

Így viszont a valós, érdemi fejlődés lehetősége esetükben elveszik, illetve akár hiteltelenné is válhatnak akik alaposabban belegondolnak, mert csak egy látszatmegoldást kínálnak a kevésbé tájékozott választópolgárok felé.

Ezért is épült az ÜLLŐ TE VAGY helyi független, civil egyesület kampánya, arra egyértelmű TÉNY-re, hogy érdemi fejlődés településünkön csak az ÜTV-n keresztül érhető el, amit egyértelműen alátámaszt, hogy csak nekünk van a teljes városra vonatkozó átfogó választási programunk.

Mik azok a dolgok, amelyeken azonnal változtatni kell a településen?

Próbálom kicsit asszertív módon kezdeni a választ, gazdasági szempontból leginkább a város földrajzi helyzetéből adódóan szerencsés helyzetben van és ez részben még a költségvetés helyzetére is igaz.

VISZONT, ami azonnali mód változtatni kell az a mérhetetlen pazarlás és itt nem csak a luxusberuházásokra kell gondolni, hanem döbbenetes „túlárazásokra”, az önkormányzati szerződések anyagi részének semmibevételére, átgondolatlan beruházásokra, amik természetesen mind-mind KÖZPÉNZT emésztenek fel.

Illetve még egy dolog, ami nem mérhető feltétlen anyagi javakban, a FÉLELEM visszaszorítása, hogy vállalja a véleményét a helyi polgár, még akkor is, ha az kritikus. Mert ahol félelem van, ott nincs szabadság, ott nincsenek európai értékek, amikhez személyesen személyem, de az egyesületünk minden egyes tagja ragaszkodik.

Milyen hosszútávú tervei vannak a települést illetően?

Nem lehet ezt pár szóban összefoglalni, ezért is vettük a fáradtságot ÜLLŐ település történetében először, hogy egy részletes, helyi érdekeket képviselő választási programot adjunk a választópolgárok kezébe. Ami alapján a polgárok is felismerhetik, hogy

  • mind a gazdasági lehetőségek jobb kihasználása,
  • mind a fejlesztések nyilvános ütemezése,
  • mind az átgondolt folyamatokban gondolkodás, legyen szó egészségügyről, sportról, vagy szórakozásról, hol is tartunk más környező városokhoz képest

milyen mértékben is hiányzott az eddigi adhoc, ide kapok-oda kapok gondolkodás kapcsán, ami sajnálatosan a hibák és a túlárazás melegágya.

Az Ön mellett álló szakemberek hogy látják a település helyzetét? Miben fognak Önnek segíteni megválasztása esetén?

Szerencsés vagyok, mert úgy látják, ahogy Én, hogy Üllő egy csiszolatlan gyémánt. Szinte kimeríthetetlen fejlesztési lehetőségekkel, akár az ipari övezetek és logisztikai területén,  akár a főváros közelsége révén, hogy megtalálja igazi szerepét ebben a régiós körforgásban. De egy valamit nem felejthetünk el, ÜLLŐ nemcsak befektetőbarát település akar lenni, hanem polgárbarát település is. Nem gondolom, hogy ezek ellentétben lennének egymással, ahogy sajnos ezt eddig viszont tapasztalnunk kellett a településen.

Amiben segíteniük kell elsődlegesen kritikus módon szemlélve a helyzetem az saját magam. Nem dolgoztam sosem a közszférában, hanem mindig a versenyszférában más időhatárokhoz, folyamatokhoz, gondolkodásmódhoz vagyok szokva. Bevallom nem akarom feltétlen megszokni a közszféra sajátosságait, hanem ötvözni szeretném a közszféra és a versenyszféra előnyeit, hiszem azt vélem, hogy egy XXI. századi önkormányzatnak polgárközpontú, lehetőség szerint online ügyintézés révén kell felvenni a hatékonyságban a küzdelmet és kivívni a polgárok elismerését. Gondolok itt egy egyszerűbb, polgárbarát weboldalra, városi applikációkra, mert ez a jövő.

Alkalmazza a Fidesz a karaktergyilkosság módszerét az Ön településén?

Erre sajnos egyszerű a válasz: határozott IGEN. Mint mindenhol az országban, akiben egy kis potenciális veszélyt látnak, azonnali hatállyal elindul a „pletyka”, majd egy koholt, nem alátámasztott, leginkább a feltételes módot használva az összes hazai kormánypárt „sajtótermék”, inkább karaktergyilkoló, propaganda lapok, weboldalak, bértrollok összehangolt tevékenysége révén, próbálták az egyesületünket, tisztességes tagjait, illetve személyem is bemocskolni. Mi tisztességes civil embereként ezt az utat nem járhatjuk, mi aktívabb választópolgári tevékenységgel próbáljuk ellensúlyozni ezt a fajta lejáratást, hogy ez mennyire sikeres ezt majd meglátjuk a választási eredmények függvényében.

Hiszünk abban, hogy a TÉNYEK nélküli lejáratást is le tudja győzni a tisztesség és állításaink MINDEN ESETBEN lévő igazolása, dokumentumokkal.

Mit tapasztal, az embereknek mi a véleménye a mocskolódásból, hogy bírják?

Határozottan telítődnek vele, de ahogy egyesületünk elnöke Trischler Tamás szokta mondani, Magyarországon sajnos tetten érhető, hogy könnyebb valami ellen összefogni a polgárokat, mind valamiért.

Sajnos erre az elmúlt évtizedekben bőven láttunk negatív példát, jó lenne nem az örökös ellenségkép keresés, hanem a „teljesítményalapú” tevékenységek alapján mérni egy párt, egy városvezetés teljesítményét.

Amúgy ebből a szempontból a településünk sem más, mint Magyarország többi része,

  • van aki azonosulni tud a mocskolódással és ebben vezeti le frusztrációját, nem érdekli a tények hiánya
  • van aki elveti azonnal, mert annyira nem bír azonosulni a mocskolódással
  • de remélem a legtöbben átgondolva a lejárató cikkeket, posztokat, keresik a forrást és a tényeket, majd ezek alapján döntenek

Indulnak álellenzéki, kamu jelöltek az Ön településén a polgármesteri székért?

Sajnos a válasz egyértelmű IGEN. Ez egyrészről egy érthető taktika, másrészt a helyi Üllői polgárok szokásos megtévesztése, ami az ÜLLŐ TE VAGY helyi független, civilszervezet értékrendjébe, már nem fér bele. Egyenlő pályák, egyenlő feltételekben hiszünk, még akkor is, ha néha magunk is megmosolyogjuk idealizmusunk és naivitásunk, de az elmúlt 30 év egyértelmű iránymutatást adott, hogy NEM akarjuk végezni ezt a közszolgálatot.

Az álellenzéki jelöltek, önjelölt, esélytelen jelöltek Ön szerint mennyiben befolyásolják majd az eredményt? A választókat milyen mértékben tudják megtéveszteni?

Érzéseket tudok csak mondani pár héttel a választás napja előtt. Sajnos lesznek akiket megtéveszt, majd a két álfüggetlen, egyértelműen FIDESZ érdekeltségű szervezet az ÜLLŐI Polgári Kör és az ÜLLŐI Ált. Ipartestület és egy darab független jelölt. Próbáljuk felhívni a polgárok figyelmét erre a részben a Mi értékrendünkkel nem összeegyeztethető „csapdára”, a sikeressége ennek a felhívásnak kiderül október 13-án.

Végezetül összefoglalva, szeretnénk önszántukból kiemelni, hogy az a HIÁNYPÓTLÓ tevékenység amit az MMM felvállalt, döbbenetesen hiányzott eddig a hazai politikai és közéletből.

Nem azt mondjuk, hogy a mostani választás végkimenetele nem számít, mert dehogynem, NAGYON számít, de ami enné is fontosabb, hogy NE térjenek le erről az útról, és számtalan olyan város, település van Magyarországon, ahol nem a legerősebb, leginkább valós alternatívát kínáló összefogás áll fel. Ameddig ez a helyzet, az MMM szellemiségére szükség van, hogy egy kis világosságot mutasson ebben a szürkületben, amiben szenved az ország.

Köszönjük az MMM segítségét, innentől már a lehetőségeink minél kedvezőbb kihasználása a kezünkben van.

HAJRÁ MMM!

HAJRÁ ÖSSZEFOGÁS!!!

HAJRÁ ÜLLŐ, mert ÜLLŐ TE VAGY!!!

TOVÁBBI HÍREK