Barion Pixel

Mentőövért kiáltanak a megyei jogú városok – még a fideszes vezetésűek is

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) levelet írt Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek arról, hogy az önkormányzatok mekkora veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány, valamint a kormány döntései miatt.

A levelet teljes konszenzus övezte a szövetségben annak ellenére, hogy az MJVSZ vezetője, Szita Károly két hónapja még támogatta például a kis- és középvállalkozói szektor helyi iparűzési adója 50 százalékának elengedését.  Az akkori közleményétől kilenc ellenzéki vezetésű megyei jogú város határolódott el. (A 23 megyei jogú városból 12 Fideszes vezetésű.) A kormánypárti vezetésű megyeszékhelyek karácsony előtt fejenként 1,38 milliárd forint támogatást kaptak.

A megyei jogú városok felvetették: az állammal szembeni, korábbi elszámolásokból adódó vissza­fizetési kötelezettségeket erre az évre engedje el a kormány, majd példaként felhozva külön kiemelték az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyet és Pécset, ahol az adósságot a korábbi, fideszes vezetésű önkormányzat halmozta fel.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere azt nyilatkozta a Népszavának, hogy a kormány február 19-re vagy 24-re ígért egyeztetési időpontot, csak az a gond, hogy 15-éig el kell fogadni a költségvetést, amibe beletették a kért támogatási összeget, aztán lesz, ami lesz.

A szövetség azt javasolja, hogy az átmeneti likviditási problémák kezelésére, illetve a beruházások megvalósítására hitelt vehessenek fel a települések, ami  2012 óta kormányzati engedélyhez kötött. Az ellenzéki vezetésű Budapest hasonló kérését novemberben elutasította a kormány.

A MJVSZ levelében felveti: a települések állami kezelésbe adnák a sportlétesítményeiket, illetve a háziorvosi ügyeletek működtetését.

A szövetség tagjai átmeneti finanszírozási segítséget kérnek a helyi tömegközlekedés működtetéséhez is – ebből éppen 2021-től szállt ki az állam. A kötelezően vállalt – közétkeztetési, kulturális, szociális és gyermekjóléti – feladatokra, valamint az általános működésre nagyobb összegű normatívát igényelnek az áremelkedés miatt.

Forrás:

Nyitó kép: Megyei Jogú Városok polgármestereinek egyeztető megbeszélése (MJVSZ, 2021. január 19.)

 

TOVÁBBI HÍREK