Barion Pixel

Márki-Zay Péter: ez Orbán Watergate-je, le kell mondania a kormányfőnek

Az izraeli kémszoftverrel elkövetett lehallgatási botrány Orbán Viktor Watergate-je, azonnal le kell mondania a kormányfőnek, ha bebizonyosodik, hogy a kormánynak köze van az ügyhöz – hangsúlyozta Márki-Zay Péter hétfői sajtótájékoztatóján.  a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje hozzátette: az Amesty International szakértőinek rendelkezésére bocsátja telefonját, hogy egyértelműen kiderüljön, volt-e a készülékén az izraeli kémszoftver is. 

Ha bebizonyosodik, hogy a kormánynak köze van ehhez a lehallgatási botrányhoz, akkor elvárom Orbán Viktortól, hogy mondjon le. Nem uralkodhat Magyarország felett egy olyan kormányfő, akinek az uralkodása alatt ilyen botrányok megtörténhetnek. Ötven évvel ezelőtt Nixon amerikai elnök belebukott a Watergate lehallgatási botrányba. Orbán Viktor egyféleképp bizonyíthatja be, hogy Magyarország demokrácia, vagy legalábbis a jogállamnak valamilyen nyoma van: azzal, ha lemond – mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere.  

Márki-Zay Péter emlékeztetett: nem ő volt az a polgármester, aki a Dirket36 cikkében szerepelt, mint a kormány által az izraeli kémszoftverrel megfigyelt politikus, és egyelőre nincs olyan információja, hogy őt vagy környezetét is megfigyelték-e ezzel a módszerrel is. 

Készséggel átadom a telefonomat egy vizsgálatra az Amnesty International szakértőinek, hogy kiderítsék, hogy volt-e kémszoftver esetleg a telefonon – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

A sajtótájékoztatón a polgármester kilenc olyan esetet sorolt fel, amelyben őt vagy környezetét megfigyelte a kormány és a Fidesz az elmúlt három évben. Ezek közé tartozik, hogy 2018-ban a polgármesteri kampányhoz kapcsolódóan kémszoftvert találtak a személyes laptopján. Habár a rendőrség lefoglalta azt a számítógépet, de érdemi vizsgálat nélkül zárta le az ügyet – mondta Márki-Zay Péter.

Mi ez, ha nem diktatúra? Amikor koncepciós perek vannak a bíróságokon, amikor hazug lejáratókampányokat folytat a kormány, amikor a közmédiában négyévente csak 5 perc megszólalási időt kap egy ellenzéki politikus, amikor lehallgatja az ártatlan állampolgárokat a hatalom – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

TOVÁBBI HÍREK