Barion Pixel

Már 150 egyéni jelölt indul az előválasztáson

Eddig 150 jelölt jelentette be indulását az ellenzéki előválasztáson, és további indulók bejelentése várható. A 106 egyéni választókerületből 91-ben van már legalább egy jelölt, és mind a 106-ban lesz előválasztás hat párt (DK, Jobbik, LMP,  Momentum, MSZP, Párbeszéd) megállapodása alapján.

Az LMP 9, a Mindenki Magyarországa Mozgalom 25, a Momentum 35 jelöltet indít biztosan (az utóbbi két szervezet 2 indulója közös). A DK eddig 80 induló listáját közölte a honlapján, de a sajtónyilatkozatok szerint mind a 106 választókerületben állít majd jelöltet.

Az MSZP-nek és a Párbeszédnek eddig 1-1, a Jobbiknak még egyetlen jelöltje sincs. Biztosra vehető, hogy valamennyi szervezet fog még jelölteket megnevezni.

Budapest VIII. kerületében a Szikra Mozgalom indítja Jámbor Andrást, a Mérce egykori főszerkesztőjét.

Az előválasztáson civilek is elindulhatnak, de előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt közül melyik frakciójához kívánnak majd csatlakozni.

Az egyéni jelöltek 400 aláírást kell összegyűjtsenek az induláshoz augusztus 23-tól kezdve. Szeptember közepén lesz egy 9 napos szavazási időintervallum, illetve október első hetében lesz egy második forduló azon kerületek esetében, ahol az első fordulóban senki nem kapta meg az 50%+1 szavazatot.

Azok szavazhatnak, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket, azaz a választáson már nagykorúak lesznek, és szavazati joggal rendelkeznek majd.

Az egyéni előválasztás egy, a miniszterelnök-jelölti két fordulós lesz.

Az előválasztásban szervezési, lebonyolítási és jogi segítséget nyújt a Civil Választási Bizottság Magyar György elnökletével. A bizottság tagszervezetei: aHang, a Számoljunk Együtt mozgalom, a Nyomtass te is! mozgalom, az ELEGY, a Tabumentes Egyesület, a Civilek a Demokráciáért Egyesület és a Főnix Mozgalom.

Források:

TOVÁBBI HÍREK