Barion Pixel

Karácsony Gergely levele az EU helyreállítási pénzeiről a miniszterelnöknek

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere 2020. február 10-én levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak elosztásáról. Az Európai Unió ugyanis kötelezte a tagországok miniszter­elnökeit az önkormányzatokkal való egyeztetésre. Az EU céljainak – úgymint digitalizáció, zöld fejlesztések, klíma­védelem – jelentős része a településeken, köztük a városokban és Budapesten valósíthatók meg.

Orbán Viktor Brüsszelben a pénzek felhasználásáról minden érdemi előzetes konzultáció nélkül kezdett egyeztetéseket – legalábbis a három legnagyobb önkormányzati szövetség erről nem tud.

Karácsony Gergely felhívta a miniszterelnök figyelmét arra is, hogy a következő hét év uniós költség­vetésében szereplő források elosztásában sem vette figyelembe Budapest valós igényeit, és a főváros hosszú távú jövőjét szolgáló fejlesztések helyett, a megválasztott városvezetés megkerülésével nagyobb­részt presztízsberuházásokra, lopakodó olimpiára költenék a pénzt.

Az elmúlt 10 évben a magyar költségvetés gazdaság­védelemre szánt forrásainak jelentős részét olyan célokra költötték, amelyeknek sem a gazdaság védelméhez, sem a munkahelyek megőrzéséhez nem járultak hozzá. Közben Magyarország az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére került.

A magyar önkormányzatok szerte az országban erejükön felül veszik ki a részüket a járvány elleni védekezésből és a gazdasági válság hatásainak enyhítéséből. Teszik ezt gyakran a kormánynál
gyorsabban, hatékonyabban, szolidárisabban, mert a településeket érintő problémákat, a helyben élő emberek gondjait, az önkormányzatok ismerik a legjobban, a válságkezelésben pedig megkerülhetetlen a szerepük.

Végezetül Karácsony Gergely felszólítja a miniszterelnököt, hogy a források felhasználásáról haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket minden önkormányzati szövetséggel.

TOVÁBBI HÍREK