Barion Pixel

Karácsony Gergely: A köztársaság napja

Február 1-je a köztársaság napja, amely alkalmat adhat arra, hogy végiggondoljuk, mit is jelent köztársaságban élni.

A demokratikus értékek, a köztársaság eszméje többek között azt is jelenti, hogy az állampolgárok úgy érzik, beleszólásuk van az őket érintő ügyekbe, és minden intézkedés azért történik, hogy az ő boldogulásukat szolgálja.

Sajnos, ma Magyarországon nem ilyen időket élünk. Ma hazánkban első- és másodrendű állampolgárok élnek, olyanok, akik kiszolgálják a hatalmat, s azok, akik ki vannak szolgáltatva a hatalomnak. Az elmúlt időszak azonban bebizonyította, hogy a kormányoknak sokkal nagyobb odafigyeléssel kell lenniük polgáraik iránt. Amikor a járvány miatt több tízezren veszítik el munkájukat, és családok ezrei kerülnek létbizonytalanságba, nem lehet hátat fordítani az embereknek.

Köztársaságban élni ugyanis azt is jelenti, hogy nem kell félnünk a bizonytalanságtól, a kirekesztettségtől.

Budapest nemcsak az ország fővárosa, hanem a köztársaság központja is. Más szabad önkormányzatokkal együtt utolsó mentsvára a szabadságnak, az egyenlőségnek és a testvériségnek. Minden rendelkezésre álló törvényes erőnkkel küzdenünk kell a szolidaritásért, a jogegyenlőségért, a kultúra-, és a szólásszabadságért. Nekünk közös ügyeink vannak a városlakókkal, hiszen minden intézkedésünk az ő életükre van hatással. Ezért is tesszük lehetővé márciustól, hogy a budapestiek is beleszólhassanak a fővárosi közgyűlés napirendjébe.

Mi, itt arra vállalkoztunk, hogy hidakat építsünk város és polgár között, hidakat, amelyek összekötnek bennünket, akárcsak Pestet és Budát.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

TOVÁBBI HÍREK