Barion Pixel

Interjú Kész Zoltánnal, az MMM elnökségi tagjával

Az MMM társalapítója és elnökségi tagja, Kész Zoltán, 45 éves angoltanár, korábbi sportriporter, a Szabad Piac Alapítvány egyik alapítója és egykori igazgatója, hét angol tankönyv szerzője. A politikába komolyabban a 2015-ös időközi választáskor vágott bele, amikor is Navracsics Tibor megüresedett helyéért szállt harcba függetlenként. Hat párt támogatta, valamint rengeteg civil önkéntes, és óriási meglepetésre sikerült legyőznie a pártállam helyi jelöltjét, a fideszes alpolgármestert, ezzel megtörve a Fidesz kétharmados uralmát. Három évig parlamenti képviselő volt, de 2018-ban nem sikerült ismételnie a túlerővel szemben. Már korábban is volt köze a politikához, amikor 2004-ben Veszprémben a helyi Fidelitast vezette. Ez a kaland azonban csak 8 hónapig tartott. Magát libertáriusként aposztrofálja, ami annyit tesz, hogy erősen szabadpiacpárti, sok tekintetben liberális, de a legtöbb gazdasági kérdésben konzervatívnak tartja magát.

– Hogy kerültél a Mozgalom közelébe, miért és mikor léptél be?
Márki-Zay Péterrel már az ő választási kampányában kapcsolatba kerültem, majd ő is segített az én kampányomban, így nagy örömmel vettem a hívását, amikor a mozgalom megalakult. Ez egy olyan mozgalom ahol nagyon jól elfér egymás mellett a baloldali és a jobboldali, a konzervatív és a liberális, az ateista és a mélyen vallásos is. Sokan kérdezik, hogy miként tudunk együtt dolgozni, amikor is ennyire különböző közegből jövünk. Szerintem pont ettől (is) jó ez a csapat. Sokat vitázunk, de törekszünk a kompromisszumra. Mindenki elmondhatja a véleményét, de az elnökségi döntéseknél mindig a többség szava a mérvadó. Volt már arra is példa, hogy leszavaztuk az elnök urat. Tisztelem Márki-Zay Péterben azt is, hogy ő sem akarja saját világnézetét ránk kényszeríteni. És igen, vannak dolgok, amikben nem értünk egyet. Nekem, aki hiszem, hogy az állam szerepét vissza kell szorítani, nagyon fáj az, hogy az állam uralja a gyerekemet és engem nem tekint felnőttnek. Ezt mutatja a minap megszavazott törvény az alternatív iskolákról.
– Mi a feladatod a mozgalomban?
A mozgalmon belül hozzám tartozik a külpolitika, a külkapcsolatok, valamint a szövetségi politika egy része. Ezenkívül a Veszprém megyei Kossuth körök koordinátora vagyok, de Veszprém megyén kívül is sok településen segítem a mozgalom aktivistáit.
– Aktuális heti kérdés: Valóban erodálódik-e a Mozgalom?
Nem látom a jelét annak, hogy erodálódik a mozgalom. Minden új szervezetnél előfordulhatnak gyerekbetegségek, de ezeket lehet orvosolni, ezekből lehet tanulni, és ha minden problémát közösen, egyetértésben oldunk meg, az a későbbiekben is erősítheti a csapatot. Öröm látni számomra azt, hogy egyre több vidéki településen alakulnak meg a Kossuth körök, lépnek be a mozgalomba aktivisták, valamint számos esetben vagyunk a motorjai az önkormányzati választásra készülő ellenzéki blokknak.
– Mit gondolsz a pillanatnyi politikai helyzetről?
Az ellenzéknek akkor lesz esélye, ha tényleg végrehajtja azt, amit a választók elvárnak tőle. Azaz ha az egymással való marakodás helyett képesek lesznek az egójukat háttérbe szorítva együtt dolgozni, akkor voksokban és pozíciókban is mérhető sikert érhetnek el. A választói akarat az EP választáson is rámutatott, hogy nem díjazza a levitézlett és semmitmondó politikusokat, hanem azt várja az ellenzéktől, hogy európai üzenetekkel és megfelelő alázattal szálljon szembe a fél-ázsiai kormánypárttal.
Az önkormányzati választási kampányban a Fidesz előreláthatóan meg fogja zsarolni országszerte a települések lakosságát azzal, hogy csak akkor jön pénz, ha a kormánypárt nyer. Ez viszont nem így van. Mivel a Fidesz marginalizálódott a Néppártban, az EU-s pénzek elosztásába is nehezebben szól majd bele. Fontos feladatunk tehát azt megértetni a lakossággal, hogy az EU a tolvajoknak már nem fog pénzt adni, források csak abban az esetben jönnek, ha azokat transzparens módon költik el, s erre egy Fidesz vezette településen nincs esély. Észre kell azt is venni, hogy a Fidesz vezette önkormányzatoknál az a helyzet, hogy a párt polgármesterei nem a lakosokat képviselik a kormányzat felé, hanem az állampárt helytartói.
– Hogy látod a mozgalom jövőjét?
Amikor a mozgalom jövőjéről kérdeznek, Magyarország jövőjéről is kérdeznek. Véleményem szerint Márki-Zay Péter azon kevés politikusok közé tartozik, akik értik azt, hogy az ország sorsa nem Budapesten dől el. Sokaknak óriási örömet okozott, hogy hetekig a budapesti előválasztásról szóltak a hírek, de Budapesten kívül van még közel 3200 település. Ezeken a helyeken kell megjelenni, ott kell tudni alternatívát mutatni, hisz felelősségünk az, hogy ahelyett, hogy Európától várjuk a csodát, mi vigyük el Európát a Fidesz által teljesen elszegényített és függésben lévő falvakba.
Nekem egyébként személyes célom, hogy a jelenlegi félfeudális, bolsevik kormányt elkergessük, ezáltal egy szerethető és élhető Magyarországot hagyjunk hátra. A legnagyobb hazaárulást követi el ez a magát jobboldalinak hazudó kormány azzal, hogy perspektíva híján elűzi a gyermekeinket. Az én őseim 300 éve vándoroltak be, és él a család Veszprémben azóta is. Először németajkú svábként, majd asszimilálódott nemzetiségiként, s most teljes magyarként élünk a királynék városában. Szeretném, ha a fiaim is ebben a városban találnák meg a boldogságukat, egy olyan országban, ahol a vallás, a politika és a nemi identitás magánügy, s ahol az állam és a politika nem szól bele a mindennapjainkba.

2019. július 14.

TOVÁBBI HÍREK