Barion Pixel

Hódmezővásárhelyi Kossuth Kör: Az első „viharos” találkozó

A Hódmezővásárhelyi Kossuth Kör már az év elején, 2019. január 12-én megalakult a helyi ellenzéki pártok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi képviselőinek egyetértésével. Rövid idő alatt az ország legtöbb tagot számláló Kossuth Köre lett a vásárhelyi. Jelenleg 223-an regisztráltak a Kossuth Kör honlapjára azzal a szándékkal, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi csoportjában tevékenykedve szeretnék elősegíteni a Mozgalom céljainak megvalósítását.

2019. június 21-én, pénteken, Mártélyon tartotta első nyilvános összejövetelét a Hódmezővásárhelyi Kossuth Kör. A sportosok és merészek (a viharjelzésekre fittyet hányva) kerékpárral, de a többség gépkocsikkal érkezett a Tisza-Holtág mellett található természetvédelmi oktatóközpontba.

A megjelent kb. 70 vásárhelyi tagot és a Budapestről érkezett vendégeket Dr. Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke, és Dr. Berényi Károly a helyi Kossuth Kör elnöke köszöntötte.
A Hódmezővásárhelyi Kossuth Kör megalakulásáról és az ezt rögzítő Társadalmi Szerződés tartalmáról a levezető elnök számolt be.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnökségének tagja, Lukácsi Katalin, és a Mozgalom Operatív Törzsének vezetői, Barta László igazgató és Vékás Sándor Bp. XV. ker. Önkormányzatának képviselője beszéltek a Kossuth Körök céljairól, feladatairól. A Mozgalom elnöke Dr. Márki-Zay Péter a tőle megszokott közvetlenséggel és tartalmassággal számolt be a jelenlévőknek a vásárhelyi politikai helyzetről és az őszi önkormányzati választással összefüggő teendőkről.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom nemzeti minimumát Szabó János tagtársunk olvasta fel 12 pontban, majd a 4. pontot, a sajtószabadságról szolót kiválasztva a levezető elnök felkérte a Magyar Hang független hetilap újságíróit, hogy beszéljenek az azóta szimbolikussá vált sajtótörténeti eseményről, a Magyar Nemzet megszűnéséről illetve túléléséről. Jó volt hallani a kiváló újságírók gondolatait, és szomorú volt szembesülni a magyar írott sajtó siralmas helyzetével. Lukács Csaba lapigazgatónak, György Zsombor főszerkesztőnek, Torkos Matild és Szerető Szabolcs főmunkatársaknak azt tudtuk csak ígérni, hogy adjuk tovább a független magyar újságírás reményt nyújtó pozitív példáját, a Magyar Hang jó hírét, és sok új olvasót és előfizetőt kívánva köszöntük meg, hogy megtisztelték találkozónkat.
Az országos viszonylatban is riasztó hódmezővásárhelyi nyilvánosság és tájékoztatás lesújtó helyzetéről, amit a vásárhelyi emberek nap, mint nap megtapasztalhatnak – Csirák Dalma újságíró, a Rádió Color főszerkesztője számolt be. A helyi média karaktergyilkos tevékenységéről az egyik áldozat, a helyi Kossuth Kör elnöke mondta el gondolatait.

Az első nyilvános találkozó ünnepélyes jellegét a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökének jelenléte és a messziről érkezett, kiváló vendégeink biztosították. A találkozó hivatalos lezárásakor a tagság abban maradt, hogy figyelemmel az őszi önkormányzati választásra a konkrét feladatok meghatározása és kiosztása a következő hetek sürgető feladata lesz.

A feszült figyelemmel kísért hivatalos program után a vacsorára elkészült bográcsos pörkölt elfogyasztása és a kötetlen beszélgetések közben ismerkedtek egymással, a tagság és a vendégek.
Ez a beszámoló eddig egy jól sikerült rendezvény eseményeit rögzítette tényszerűen, de ne menjünk el a címben használt „viharos” kifejezés mellett sem. Ezt szó szerint megtapasztalták ugyanis a résztvevők.

A rendezvény kezdetekor ijesztő forgószéllel érkezett a vihar, amely óriási fákat, villanyoszlopokat tört ketté, és vízzel árasztotta el a parthoz közeli autóparkolót is… Az áramszolgáltatás másnap reggelig megszűnt Mártélyon, a viharkárokat a katasztrófavédelem munkatársai napokig tartó munkával számolták fel. Hát így kezdődött a találkozó…

A leírt veretes gondolatok felolvasásához mobil telefonos világítást használtak fel a találékony előadók. A nagy gonddal összeállított képanyag vetítésére nem volt mód, így nem láthatták a résztvevők a vásárhelyi nyilvánosságról szóló képes PowerPoint bemutatót, vagy nem csendülhetett fel a fiatalok körében nagyon népszerű hazai együttes, a Halott Pénz legújabb, a barátságról és az összetartozásról szóló dala, a „Mikor feladnád” (Nem szürkének születtél) című, mely a találkozó mottója akart lenni… De nem hallhattuk Bálint Natália Németországban, emigrációban élő fiatal magyar operaénekesnő „Magyar átok” című szerzeményét sem, melynek előadója ő maga és zongorakísérője zeneszerző férje. A kényszerűségből külföldön élő fiatal magyarokról szól a szívszorító dal. Vele talán személyesen is találkozhatnak a vásárhelyiek augusztus 20-án… És nem tudtuk megnézni a „Magyar Nemzetből Magyar Hang” című kisfilmet sem, melyek azért sokat színesítettek volna a programon. Javaslom, hogy utólag nézzük meg ezeket! Elérhetők a YouTub-n:
és letölthető GoogleDrive-ról:
https://drive.google.com/file/d/1gXJ7O4IwKOe3VXNaKjVCsdo2TTryeYR7/view?usp=sharing

Az időjárás miatt is izgalmasra sikerült találkozó létrejöttét sokan segítették a helyi Kossuth Kör tagjai közül. Köszönet többek között Horváth Lászlónak, a kiváló szakácsnak, a bográcsos vacsora készítőjének és a viharban a vacsora megmentőjének… Czeller Éva szervezőnek, Papp Attila, Vérten Tamás, Olasz Dénes technikai segítőknek, Vigh Bélának, a Tiszta Vásárhelyért Egyesület elnökének, és a sok-sok önzetlen segítőnek, akik ételt osztottak, kávét főztek, mosogattak, pakoltak… Utoljára, de nem utolsó sorban köszönet Lukács Ilonának, a helyszín gondnokának, aki a világítás hiánya miatt félbemaradt takarítást, mosogatást másnap befejezte…

Remélem, hogy az együttlétünk erősítette a kör tagjaiban az összefogás erejének érzését, és azt a meggyőződésünket, hogy nem az a fontos ki honnan, melyik oldalról jött, hanem az, hogy mindannyian egy becsületes, tisztességes Magyarországot akarunk, amely valóban mindenki Magyarországa lesz!

A meghívó:

Az alakuló ülés meghívója

Lejegyezte:
Dr. Berényi Károly, a Hódmezővásárhelyi Kossuth Kör elnöke

TOVÁBBI HÍREK