Barion Pixel

Heti interjú: Ujhelyi István, európai parlamenti képviselővel

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő 1975-ben született Berettyóújfaluban. 2002-ben szerzett jogi diplomát a József Attila Tudományegyetemen. Nős, öt gyermek édesapja.

Tizenkét éven át volt országgyűlési képviselő, előtte Szeged önkormányzati képviselőjeként dolgozott. Előbb az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára volt, később a Miniszterelnöki Hivatal parlamenti államtitkáraként is része volt a kormányzati munkának. Négy éven át a magyar Országgyűlés alelnöke volt, 2014 óta az Európai Parlament tagja. Kezdeményezője volt az EU-Kína Turizmus Évadnak, valamint az Európai Turizmus Főváros programnak, de mentorként az ő nevéhez kötődik az ingyenes InterRail-bérletprogram ötletéből létrejött DiscoverEU program megvalósítása is. Alapítója az OBOR (One Belt One Road Culture&Tourism Developement Committee) nevű brüsszeli civil szervezetnek, 2018-ben a Stéphanie monacói hercegnő által vezetett Cirkuszvilágszövetség pedig a cirkuszművészet tiszteletbeli nagykövetének nevezte ki. Hasonlóan fontos feladatot kapott az ENSZ turisztikai világszervezetétől (UNWTO), amely rendkívüli nagyköveti titulust adományozott neki. A turizmuspolitika vezető tisztségviselője az Európai Parlamentben.

Hogyan került az MMM közelébe (mikor és miért csatlakozott)?

Márki-Zay Péter és az MMM munkájában résztvevő további ismerőseim felé is azt vállaltam, hogy az európai színtéren segítem az MMM munkáját az MSZP EP-képviselőjeként és az S&D-frakció tagjaként. Köszönöm azokat az ötleteket, amelyeket az MMM-től és annak tagjaitól, szimpatizánsaitól azóta is rendszeresen kapok. Remélem nagyon sok MMM-hez kötődő polgármester lesz az októberi választás után, akiknek az Európai Parlament tagjaként segíteni tudok például az önkormányzatoknak járó közvetlen források felkutatásával és azok bővítésével.

Ön szerint mi az MMM feladata a mai politikai környezetben?

Remélem, hogy az MMM nem akar majd párttá válni, mert minél több ellenzéki párt van a palettán, annál kisebb esélye van a rendszerváltásnak. Vigyáznunk kell, hogy az „oszd meg és uralkodj” orbáni játékában az MMM ne váljon akaratlanul is a hatalom bábujává. Az MMM-nek nem párttá kell alakulnia, viszont az önkormányzati választás után meghatározó mozgalomnak kell maradnia, hogy a kapcsolatrendszerével segítse, részese legyen a 2022-es rendszerváltásnak.

 Vállal vagy vállalt-e szerepet, feladatot az MMM-ben?

Ahogy fentebb említettem: azt vállaltam, hogy segítője, ha úgy tetszik hangja leszek az MMM-nek is az Európai Parlamentben. Az önkormányzati választás után pedig minden szabad városnak, a narancsuralom alól felszabaduló településnek segítenünk kell, hogy minél több közvetlen forráshoz jussanak és maguk döntsenek környezetük fejlesztéséről. Ebben vállaltam munkát.

 Mit gondol az őszi, önkormányzati választásról településén?

Szegeden Botka Laci és a csapatunk meg kell, hogy tartsa a pozícióját. A kormány elképesztő ocsmány dolgokat művel, nem csak a szegedi, de a környékbeli városok vezetőit is karaktergyilkossággal igyekeznek levadászni. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy Szegedet és a szomszédos Hódmezővásárhelyet is tartani fogjuk.

 Hogyan látja az őszi önkormányzati választásokat követően a települése és az ország jövőjét?

Szabad városok kellenek a szabad döntésekhez. Ha le akarjuk váltani a nemzeti együttműködés korrupt rendszerét, akkor létre kell hoznunk a szabad városok együttműködésének rendszerét. Ezzel érhető el csak a NER leváltása. Bizonyítanunk kell, hogy boldogabb, frissebb levegőjű, élhetőbb és gyorsabban fejlődő minden olyan település, amelyet nem a narancselit bábjai vezetnek.

Végezetül, mit gondol, kivel volna érdemes további interjút készítenünk?

Csige Tamás, Hajdúdorog polgármesterét ajánlom, aki egészen példaértékű programokat indított az elmúlt időben, például a lakhatási problémák kezelésére.

 

TOVÁBBI HÍREK