Barion Pixel

Heti interjú: Nagy Bandó András, abszolút szabad gondolkodó

Deszken született, 1947-ben, a falu általános iskolájába járt. 1962-ben a Modern Színpad amatőr színjátszójaként ismerték meg Szegeden, 1963-tól már a Délmagyarország és a Szegedi Egyetem karikaturistája, közben az SzVSÉ-ben birkózik, csapatával Vidék-bajnok, több országos verseny győztese. A Szegedi Vedres István Építőipari Technikumban 1966-ban érettségizik, s szerez technikusi oklevelet. Ezt 1972-ben Mestervizsgával egészíti ki, és így iparosként házak építésére is jogosulttá válik. 1973-ban konferanszié vizsgát tesz az ORI-nál, s ettől kezdve humoristaként lép föl. Villámgyors rajzos produkciója országos sikert és tévészereplést hoz, önálló estjeivel járja az országot, végül a 1981-82-es 2. Humorfesztiválon Fődíjasként győz, és szerződést kap a Mikroszkóp Színpadra. Egy év után ismét szabadúszó, országjáró humorista, rendszeres szereplője a tévés kabaréknak és a Rádiókabarénak, ennek jutalmaként kapja meg 1988-ben a humorista pálya kiemelkedő díját, a Karinthy Frigyes emlékgyűrűt. Nagylemezei aranylemezzé válnak, a legsikeresebb tévés számait hordozó VHS kazettája az év legjobbja díjat nyeri el. Műsorait teltházas sportcsarnokokban adja elő, egyetlen előadóművész, aki négy éven át dupla műsorral, egyedül tölti meg a közel 3000 férőhelyes Erkel Színházat. A külhoni magyarok előtt is nagy sikerrel szerepelt: Ausztrália, USA, Kanada, Németország, Svédország, Anglia, Írország, Ausztria is vendégül látta, és természetesen több alkalommal szerepelt Erdélyben, gyakran Kolozsvárott, Nagyváradon, Temesvárott, Szabadkán és a többi délvidéki városban, de végigjárta a Csallóközt, a Felvidék településeit, és turnézott Szatmárnémeti környékén is. 1986-ben adta ki első kötetét, az Úton-útfélen-t, s 2000-től sorozatban jöttek ki a könyvei, köztük regények, köztük a rendkívüli sikert hozó Sosemvolt Toscana, később pedig az ’50-es évek világát fölidéző Arankakor, aztán a hitvilágról elmélkedő András könyvei, 2004-től pedig gyermekeknek írt versei hoztak különleges sikert, majd a hajdan volt időket fölidéző meséi, s az Év könyve – 2013 díjat hozó verses meséje, A hangyabanda nagy kalandja. Versei tankönyvekben szerepelnek, szavalóversenyek kedvencei, és CD-ken is hallhatók a megzenésített változatai. Szélkiáltó, Halász Jutka, Énekmondók, Tamás Éva, Kaláka, Alma, Holló, és mások tolmácsolásában. Publicisztikái több lapban is megjelentek, később a világhálón voltak olvashatóak, ezek java került be a Hát kik ezek? című kötetbe. Évek óta vallja: mivel nem kötődik pártokhoz, bátran mondhat véleményt mindenről és bárkiről, csak egy számít: a jobbítás. 72. évében jár, még ifjúkorában született lánya, Mónika, most másodszor házas, első házasságából híressé lett lánya Nagy Natália, egy unokája van, Hanna 15 éves, most pedig Ritával, a második feleségével neveli a 9 éves Gvendolint.

Hogyan került az MMM közelébe (mikor és miért csatlakozott)?
Figyelemmel kísértem Márki-Zay Péter hajdani kampányát, meghallgattam beszédeit, és több mindenben egyetértettem vele. Benne világosan fölfedezhető minden, amit fontosnak gondolok: konzervatív és liberális eszme megférnek egymás mellett, ha az eszmék képviselői a hazáért és a nemzetért akarnak tenni. A baloldaliság is csak akkor ér valamit, ha prioritást élvez a szolidaritás, a lecsúszottakért cselekvés. A MMM-ban reményt látok a jóra, az élhető ország formálására. A jelenlegi helyzet minden elképzelhetőnél bonyolultabb és rosszabb, mintsem bárki gondolná, így hát naivitás volna azt gondolnom, hogy egy csapásra megváltoztatható minden, ami rászorul. Ha araszolva is, de lépni kell, mert az, ami van, így nem mehet tovább. Már azt is jó szívvel nyugtáznám, ha személyemmel és néhány kibontott gondolatommal segíteni tudnék. Ha a jó szándékú és nemes akarat nem hoz kézzel fogható eredményt, maradok a két éve vállalt belső emigrációban.

Ön szerint mi az MMM feladata a mai politikai környezetben?
A mai világban és politikai helyzetben bőven elég a kikezdhetetlen, tehát karaktergyilkosságoknak is ellenálló tisztesség, becsületesség, erkölcsösség és igazmondás. Sajnos ezek teljes hiánya jellemzi a közéletnek nevezett dagonyát. A magát „uralkodónak” tudó „hatalom” képviselői ma már olyan nyíltan, a szemünk láttára aljasultak el, az „ellenzéknek” nevezett, egyetlen erős közösség helyett szétszalámizva villogó halmaz választásról választásra tolja előre a megélhetési politikusokat, kisszámjegyű százalékokért brusztolva tülekednek a képviselői posztokért, ebből kifolyólag nekem ugyanannyi bajom van a leváltásra érett kormánykoalícióval, mint a váltásra éretlen ellenzékkel. Az MMM-nek vonzó mozgalommá kéne válnia, egységre mozgósítania, mert ha ez nem sikerül, minden marad úgy, ahogy van.

Nagy Bandó András NER címerterve

Nagy Bandó András NER címerterve

Vállal vagy vállalt-e szerepet, feladatot az MMM-ben?
Poénból kértem, hogy enyém legyen az 5-ös számú tagkönyv, gondolom, nem kell megmagyaráznom. Ez így „szerep”. De: nem szeretném „szerepnek” tekinteni a jelenlétemet, ha megszólalok, az nem egy szerepjátékból következő szöveg. Azt sem szeretném, ha bárki kimondaná, mi a feladatom ebben a mozgalomban, de hát mért is akarná bárki is elvenni tőlem azt az örökösnek gondolt szabadságot, mely eddig is az enyém volt, úgy, hogy sokak hasznára vált a mondandóm, egy-egy észrevételem vagy morgolódásom. Jelenleg is könyveket írok, verseket és novellákat szülök, ez a feladatom, és szeretném letudni a könyvtáramban sorjázó restanciákat, elolvasni az összes fontos és szép könyvemet, amíg jó a szemem, és amíg befogadó az agyam.

Mit gondol az őszi, önkormányzati választásról településén?
Hogy váltásra van szükség, nem is kérdés. Páva Zsoltról a legtöbb pécsi azt gondolja, hogy egy művelt, civil létre inkább alkalmas személyiség, eddig a Fidesz tartotta meg a városnak, de ez nem sok sikert hozott neki. Péterffy Attilában esélyt látok, de ez nem jelent semmit. Olyan világot élünk, ahol akár gazemberből is lehet országgyűlési képviselő vagy polgármester, csupán annyi kell hozzá, hogy hű embere legyen a kormányzó pártnak.

Hogyan látja az őszi önkormányzati választásokat követően a települése és az ország jövőjét?
Erre szívesebben válaszolok a választások után, ha megint leöntik az ország térképét narancslével, akkor megnézhetjük magunkat. Nem az „agyonnyerés”, hanem a következményei miatt. A nyertesek akkor is ki lesznek tömve, ha nem nyújtják be a számlát, és ebből semmit sem fog észrevenni a település, a győztesen zsebe a saját öltönyükön van, nem a közös gúnyán. Ami biztos: még több lesz a korrupt vezető, még több a leosztott, de jól és törvényesen föl nem használt pénz, készülnek majd a soha föl nem épülő intézmények, ló-masszázsok, vízmentes csónakázó tavak, kilátástalan kilátók, és szaporodnak a milliókból megvalósított rollerversenyek és zsákban futó viadalok. Sírnivaló, persze, de kínunkban végigröhögjük a következő négy évet is.

Végezetül, mit gondol, kivel volna érdemes további interjút készítenünk?
Mivel Grecsó Krisztián szegvári születésű, és megszólalásai mindig karakteresek, gondolatélesztők és jóra ösztönzők, őt javaslom. Nem tudom, vállalja-e, és azt sem, mit gondol a MMM-ről, ajánlatom ettől független.

TOVÁBBI HÍREK