Barion Pixel

A parlament módosította a választási törvényt

A korábbi törvény szerint pártlistát az a párt állíthatott, amely legalább 9 megyében és 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Ez most 14-re ill. 71-re módosult. Mivel a fővárossal együtt 20 megye és 106 egyéni választókerület van, az új törvénymódosítás lehetetlenné teszi, hogy az ellenzék két vagy több listát állítson.

A törvénymódosítást eredetileg a kormány terjesztette be. Előzetes egyeztetés ezúttal sem volt. A fenti számok Volner János független képviselő módosító indítványa alapján kerültek a törvénybe, a képviselő indoklása szerint a kamupártok elleni fellépés érdekében.

A kamupártok a Fidesz 2011-es választójogi törvénye óta okoznak problémát, mert a törvény lehetővé teszi, hogy egy személy több jelöltet is támogathasson (2011. évi CCIII. törvény 8. § (1)).

A parlament ugyanakkor elutasította a Pest megyei választókerületek határainak módosítását, amire a népességváltozás miatt szükség lett volna, és amit a fideszes többségű Törvényalkotási bizottság is támogatott.

Cikkek a törvénymódosításról:

TOVÁBBI HÍREK