Barion Pixel

A MÖSZ sajtótájékoztatója a kormányzati elvonásokról

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége – mely lakosságszámát tekintve a legnagyobb önkormányzati szövetség – 2021. január 20-án létrehozta Dél-Magyarországi Regionális Tagozatát, és ennek kapcsán sajtótájékoztatót tartott.

Márki-Zay Péter a MÖSZ tagjai és valamennyi önkormányzat érdekében tiltakozott a kormány által az önkormányzatokra hárított aránytalan terhek, különösen is a helyi iparűzési adó felének elvonása miatt.

Elvonások az ellenzéki önkormányzatoktól

A kormány december 19-én eltörölte az iparűzési adó önkormányzatoknak járó felét azzal, hogy a 25 ezer főnél kisebb települések teljes kárpótlást kapnak a központi költségvetésből, míg a 70 ennél nagyobbat egyedileg bírálják el.

Az iparűzési adó volt eddig az önkormányzatok legfontosabb bevétele, 2019-ben 830 MFt. Az elvonás kb. 150 MFt jövedelemkiesést okozott a 25000 főnél nagyobb településeknek, a működési költségük átlagosan 90%-át (a fejlesztési kiadások nélkül).

A vállalkozások számára a fél százalékos adó­csökkentés nem is mérhető, az önkormányzatokat viszont lehetetlenné teszi. Budapest számára ez 15–20 MFt, Bajának 700 mFt, Hódmezővásárhelynek 600 mFt bevételkiesést okoz.

Szenteste hajnalán jelent meg a kompenzációt tartalmazó 2005/2020. (XII. 24.) Korm. határozat, ami a Fideszes vezetésű városoknak szabadon felhasználható, többnyire 1,38 MFt kompenzációt, az ellenzéki vezetésű Eger, Miskolc és Salgótarján számára célzott, és jóval kisebb összegű kompenzációt ad. A többi ellenzéki vezetésű város egyáltalán nem kapott kompenzációt.

Budapesten a XVI. és XXIII. kerület kapott kompenzációt. Az előbbinek Fideszes, az utóbbinak a kormánypárt által támogatott független polgármestere van.

Bár a sajtótájékoztató idején az iparűzési adó volt aktuális, elvonások már tavasszal is voltak: gépjármű­adó (súlyadó), a szolidaritási hozzájárulás emelése, az idegenforgalmi adó 0%-sá tétele, ingyenes parkolás (ami a bevételkiesésen kívül parkolási káoszt és légszennyezettséget is okozott). Többletköltség a tömegközlekedés járatainak sűrítése, amiért nem kaptak kompenzációt az önkormányzatok. Ugyancsak többletköltség lesz, ha az önkormányzatok által fenn­tartott orvosi rendelőket állami feladatokra (covid oltás) használják.

A kormány ezen felül adminisztratív módon, időhúzással is akadályozza az önkormányzatokat, pl. átcsoportosítási kérelmek, közbeszerzések engedélyezése, fejlesztések támogatói okiratának aláírása.

Az adóemelési tilalom pedig azt akadályozza, hogy az önkormányzatok a csökkenő bevételeiket adó­emeléssel vagy új adókkal pótolják.

A kormány mindezt azért teszi, hogy a pénztől megfosztott polgármestereket alkalmatlansággal lehessen vádolni. A választók tudni fogják, nem ők az alkalmatlanok, hanem a kormány folytat a pártállami időkben látott elnyomó politikát, és ez a fideszes szavazókat is sújtja. Az EU sem fogja eltűrni, hogy a támogatásait politikai alapon osszák el.

Önkormányzatiság

A 2019. őszi ellenzéki győzelem óta a kormány igyekszik visszaszorítani az önkormányzatiságot, és visszatérni a központilag vezérelt tanácsi rendszerhez. A tanács feladata a szocializmusban a központi akarat helyi végrehajtása volt, nem a helyi érdekek képviselete.

A jövedelemelvonás mellett a másik eszköz az önkormányzati feladatok központosítása (oktatás, egészségügy, hulladékszállítás), aminek következtében ezek minősége romlott.

Érdekképviselet

A kormányzati és EU-pénzeket normatív szempontok szerint kell elosztani, hiszen minden településen élnek kormánypárti, ellenzéki és az egyik oldalhoz sem kötődő polgárok. Az Elvonások fejezetben leírt átpolitizáltságra a szocializmus óta nem volt példa.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a normatív elosztás lakosságszám vagy bevételkiesés arányában is elképzelhető.

Elmondta azt is, hogy az ország működése szempontjából kifejezetten káros, ha egy politikai erő teljesen szembemegy a helyi értékekkel. Az elmúlt 1 ¼ évben (a 2019-es önkormányzati választások óta) a MÖSZ nem tudja kialakítani azt a partneri viszonyt a kormánnyal, ami 30 évig jól működött, és ez nem a MÖSZ-ön múlik. A MÖSZ és a többi érdekképviselet azért küzd, hogy mindenkit egyenlő mércével mérjen a kormányzat. Minden polgár ugyanolyan értékes, politikai hovatartozásától függetlenül.

TOVÁBBI HÍREK