Barion Pixel

Frissítés! Választási segédlet

Szavazatszámlálók képzése az önkormányzati választásokra

Szeptember 19-i előadóink voltak Szabó Attila TASZ és Igaz Kati Számoljuk együtt, a jelenlévők mellett több mint háromszázan kapcsolódtak be az élő közvetítésbe.

A következő képzés időpontja: 2019. szeptember 26. , és ha bejelölöd magad résztvevőként, gyere is el, mert számítunk Rád!

Regisztrálj szavazatszámlálónak: http://jelentkezz.szamoljukegyutt.hu

A Számoljuk Együtt szavazóköri delegáltaknak szóló (két részes) első képzésének felvételei elérhető a képre kattintva.

Mire kell figyelni a szavazóköri delegáltnak a szavazás és a szavazatszámlálás folyamán?

 1. rész Szabó Attila – TASZ: Mi a szavazóköri delegált feladata a szavazás közben?

 2. rész Igaz Katalin – Számoljuk együtt: Mi a szavazóköri delegált feladata a szavazatszámlálás során?

 

Választási tennivalók és határidők a 2019-es őszi, önkormányzati kampányhoz

A jogszabály által meghatározott, valamint az ajánlott nyomtatványok megtalálhatók itt: https://www.valasztas.hu/helyi-onkormanyzati-valasztasok1

Határidőkről, egyebekről is lehet tájékozódni a www.valasztas.hu oldalon

Tennivalók

  1. Jelölő szervezet

A jelölő szervezetet be kell jelenteni. Ezt az MMM központ elvégezte a P3 nyomtatványon. Aláíró: Márki-Zay Péter Elnök vagy általános meghatalmazottként Vékás Sándor Operatív Igazgató

Választási eljárásban az MMM részéről eljárásra jogosult személy meghatalmazása ezen a nyomtatványon eszközölhető: itt.

Meghatalmazást Vékás Sándor Operatív Igazgató állít ki a területi koordinátoroknak, amelyet a koordinátorok – ugyanezen nyomtatvánnyal – tovább delegálhatnak.

  1. Egyéni jelölt

Az egyéni, körzetben vagy kislistán induló jelöltet be kell jelenteni. Ehhez az E2 nyomtatványt jelöltenként kell kitölteni és a jelölt mellett MINDEN jelölő szervezet (legfeljebb 7db) meghatalmazottjának alá kell írnia. A bejelentőhöz csatolni kell az előző pontbeli meghatalmazást.

Egyéni jelöltek ajánlóív igényléséhez pedig ezt az A4  jelű nyomtatványt kell használni. Legfeljebb 8 átvevő személy nevezhető meg és MINDEN jelölő szervezet (legfeljebb 7db) meghatalmazottjának alá kell írnia.

FONTOS, hogy az ajánlóívekkel pontosan el kell számolni! Akkor is le kell adni, ha egyetlen aláírás sem került rá! Azt javasoljuk, hogy vezessetek egybelső nyilvántartást az átvett ívek sorszáma alapján arról, kinél melyik ívek vannak és a többi jelölő szervezettel előre állapodjatok meg, ki és mikor gyűjti vissza azokat leadás előtt.

Az íveket leghamarabb a jelölt bejelentésével egyidőben, augusztus 23-án lehet kérni (érdemes előre bejelentkezni a helyi választási irodánál). Szeptember 9-ig tart az ajánlási időszak, aznapig le kell adni az íveket – de nem érdemes „kicentizni” a leadást.

  1. Települési lista

Települési lista bejelentése az L5 nyomtatványon történik. Listán lévő személy adatlapja az SZ4. Ezeket nyomtatványokat a jelölt mellett MINDEN jelölő szervezet (legfeljebb 7db) meghatalmazottjának alá kell írnia.

  1. Megyei lista

Megyei listás ajánlóív igényléséhez –ezt az A5 jelű nyomtatványt kell használni. Legfeljebb 8 átvevő személy nevezhető meg és MINDEN jelölő szervezet (legfeljebb 7db) meghatalmazottjának alá kell írnia.

  1. Választási bizottság

Személy jelölése területi választási bizottságba ezzelhelyi választási bizottságba pedig ezzel a dokumentummal igényelhető. A dokumentumot a jelölő szervezet meghatalmazottjának és a jelölést vállalónak is alá kell írnia.

  1. Szavazatszámláló bizottság

Szavazatszámláló bizottság tagját ezzel a nyomtatvánnyal kell megbízni. Érdemes egyeztetni a többi jelölő szervezettel, hogy minden szavazókörbe jusson legalább egy számlálóbiztos! A jelöltek által delegált tagnak _nem kötelező_ az adott településen laknia (Ve 17., 28. par.) ; elegendő, ha van választójoga és nem jelölt, illetve nem hivatásos katona vagy képviselő (illetve pár egyéb kivétel is van, ld a Ve 18. paragrafusát).

 

ÚJ! Tennivalók az ajánló aláírások leadása mellett és után ÚJ!

Az ajánlásgyűjtéssel párhuzamosan megnyílt a jelöltek bejelentési lehetősége, melynek határideje szeptember 9. 16:00 óra.

Az egyéni jelöltek bejelentése

A jelölteket az ajánlóívek egyidejű leadásával kell bejelenteni az illetékes helyi választási bizottságnál, az E2 nyomtatványon. A bejelentés alkalmával legalább annyi ajánlást kell leadni, amely eléri a jelöltállításhoz szükséges érvényes ajánlások számát, de javasoljuk inkább a dupláját. Ezt követően természetesen lehet folytatni az ajánlásgyűjtést.

Az összes ajánlóívet vissza kell szolgáltatni 2019. szeptember 9-én 16.00 óráig a helyi választási irodának, különben minden le nem adott ív után 1.000 Ft bírságot szabnak ki.

A jelölteket legkésőbb a bejelentést követő 4. napon veszi nyilvántartásba a választási bizottság.

A kompenzációs lista bejelentése

Ha a 10.000 főnél nagyobb város egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állítottatok, akkor jogosultak vagytok kompenzációs listát is állítani. Erre a listára tehát nem kell ajánlást gyűjteni és leadni.

A kompenzációs listát legkésőbb szeptember 10-én 16:00-ig kell bejelenteni a listaállítás helye szerinti helyi választási bizottságnál az L5 jelű formanyomtatványon, amelynek minden jelöltsorához mellékelni kell egy SZ4 jelű formanyomtatványt (listán állított jelölt adatlapja).

FONTOS: a kompenzációs listát mindig az egyéni jelöltek bejelentése UTÁN kell leadni!

A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a listán megszerezhető mandátumok száma. A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölő szervezet(ek) határozza meg, amit a lista bejelentése után nem lehet módosítani.

A meghatalmazások érvényesek ezekre a feladatokra is.

 

Új! Plakátolási szabályok Új!

A választási eljárásról szóló törvény tavalyi módosítása értelmében plakátot elhelyezni

a) magántulajdonban álló dolgon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő,

b) állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő dolgona vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet.

A legtöbb oszlop vagy az áramszolgáltató, vagy pedig kisebb részben (főleg nagyvárosok esetében) az önkormányzatok tulajdonában van.

 

Plakátolási engedélyt eddig Budapest vonatkozásában a közös ellenzéki összefogás megkapta a BDK-tól, az oszlopok listája az alábbi honlapon elérhető:

http://bdk.hu/wp-content/uploads/2019/05/BDK_LH_c%C3%ADmmel.pdf

Egyébként minden településen engedélyt kell kérni az oszlopkora történő plakátolásra a helyi önkormányzattól vagy a tulajdonostól (pl. az áramszolgáltatótól, telekom szolgáltató, stb.).

 

Új! Impresszumra (felelős kiadó) vonatkozó szabályok Új!

Szórólapokon, plakátokon, falragaszokon stb. jól láthatónak kell lennie, hogy mely jelölő szervezet indítja a jelöltet, és ki az, aki csak támogatja. Vagyis: ha egy civil, vagy független polgármesterjelöltet támogat az ellenzék, akkor a pártokat “Támogatóként” kell a szórólapon feltüntetni.

Mind szórólapokon, mind a plakátokon, falragaszokon stb. el kell helyezni egy impresszumot, az alábbi adatokkal:

– a kiadó neve,

– székhelye,

– a kiadásért felelős személy neve.

A plakátokat a választás után november 12-ig kell majd leszedni az oszlopokról.

 

Minden egyéb kérdéssel keressétek a kampánystábot: [email protected] címen!

MMM vektoros logók és arculati elemek

Plakátokra, szórólapokra, Facebookra, weboldalakra az alábbi linken elérhető MMM logókat használhatjátok. Az .ai kitejesztésű állományok vektoros logók, azaz nagyíthatók akármekkorára.

Arculati elemek letölthetők innen.