Barion Pixel

Sorsdöntő 2021 jön

Az ellenzéki pártok december 20-án pártszövetséget hoztak létre. Megegyeztek az együttműködés alapelveiben és abban, hogy közös ellenzéki lista lesz. Sok kérdésben – például az előválasztás lebonyolításában – január végén fognak megállapodni. Még nincs egyetértés abban, hogy mind a 106 körzetben legyen-e előválasztás.

A Mindenki Magyarország Mozgalom azt támogatja nagyon erősen, hogy bárki indulhasson az előválasztáson, aki ellenzékinek tekinti magát, és senki ne mondhassa utólag, hogy őt kihagyták. Így lesz biztosan egyetlen jelölt 2022-ben az ellenzéki oldalon. Aki második jelöltként indul, arról biztosan lehet majd tudni, hogy áruló.

Bízunk a választókban, hogy a megfelelő jelölt mellett döntenek. Nekik az az érdekük, hogy minden körzetben legyen legalább két jó jelölt, hogy tétje legyen az előválasztásnak, és így magas legyen a részvétel.

2022 valójában ′21-ben fog eldőlni.

Márki-Zay Péter elmondta: az alábbi három dolgot tehetjük a közös sikerért.

Legyen előválasztás mind a 106 körzetben

Kossuth köröket kell alakítani minden egyéni választókerületben, ahol még nincs. Meg kell keresni és támogatni a fidesz legyőzésére legesélyesebb jelöltet. Sok esetben nem pártjelölt lesz a megfelelő személy.

Kb. 40 körzetben szinte biztos az ellenzéki győzelem. Másik 40-ről az ellenzék hajlamos lemondani. Kb. 20 körzet nyitott, pl. Hódmezővásárhely–Makó.

Sokszor nem célszerű civil jelöltre pártlogót ragasztani (DK, Jobbik), sőt, sok helyen célszerű lehet, ha a pártok is civileket indítanak.

A fidesz 2022-es legyőzése 54 egyéni választókerület megnyerésén múlik, vagyis a nyitott körzetek ¾-ét kell megszerezni.

A civil jelölteknek több segítségre van szükségük: a pártoknak jóval több erőforrásuk van.

22 ezer szavazatszámláló

Minden szavazókörben legyen az ellenzéknek két megbízottja (delegáltja) a számlálóbizottságban. Különösen vidéken, ahol az önkormányzat választott jelöltjei a fideszt szolgálják ki: ez pl. mozgóurnánál probléma lehet. Vagy az ukrán határ közelében, ahol még Polt Péter szerint is csapatostul voltak szabálytalanul bejelentett szavazók.

Képviselőválasztáson megbízott számláló bárki lehet az ország bármelyik választókerületében, vagyis lehetőség van rá, hogy pl. Budapestről küldjön vidékre megbízott szavazatszámlálókat a jelöltállító szervezet. Ha a megbízott a lakhelyétől távol számlál, átjelentkezhetik a számlálás helyére. Ilyenkor külön borítékot kap az otthoni választókerületének feltüntetésével. A szavazás után a borítékot lezárja (egyébként le nem adottnak számít a szavazata). A számláláskor a bizottság a borítékot nem nyitja fel, hanem külön gyűjti, és később a helyi választási bizottság továbbítja a Nemzeti Választási Irodán keresztül a választókerületébe. (2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról, 250. §, 257. § (2), 282. § (1), 286–287. §. Időközi választáson az előbbiek nem érvényesek: a delegált ott szavaz, ahol számol, feltéve, hogy az adott választókerületben lakik.)

Itt lehet jelentkezni szavazatot számolni.

Nemcsak szavazatszámlálókra, de ellenzéki aktivistákra is szükség lesz: pultozás, szórólapozás, beszélgetés a választókkal, fórumokat tartása, megmozduláson/tüntetésen részt venni.

Valódi hírek terjesztése

A Nyomtass te is! rendszeresen frissülő híreket tartalmaz. A cél, hogy az aktivisták kinyomtassák és minden postaládába eljuttassák.

Személyes kötődés alapján „örökbe kell fogadni” egy települést és rendszeresen ellátni valódi információkkal pl. a járványstatisztikáról, a Fidesz botrányairól vagy a fenti újságból.

Nyitott kérdések

A rendszerváltás minimumprogramja 2018. március 15.: a mostani ellenzéki megállapodás alapja. Az akkori program még vitatott pontjai:

  • „Aki Zuschlag Jánosnál többet lopott, Zuschlagnál többet is üljön”. Az elszámoltatás benne van az elfogadott megállapodásban, de fontos a legszigorúbb eljárás. Magyarország ne legyen következmények nélküli ország.
  • A határkerítés maradjon. A fidesz-migránsoktól, különösen a bűnözőktől meg kell szabadulni (pl. Nikola Gruevszki).
  • A környező országok magyarságának támogatása továbbra is fontos.
  • Az euró bevezetése. A forint leértékelése miatt ne szegényedjenek el az emberek.

Márki-Zay Péter 2021. január 3-i videójának a választásra ill. előválasztásra vonatkozó részei:

  • 1:09–8:57: tennivalók
  • 51:55–1:06:15 ellenzéki megállapodás és a még nyitott kérdések
  • 1:25:50–1:38:08 előválasztással kapcsolatos kérdések

TOVÁBBI HÍREK