Barion Pixel

Önkormányzatok a NER szorításában

A Republikon Intézet öt ellenzéki polgármester részvételével online konferenciát tartott. A beszélgetés témája az önkormányzatok, különösképpen az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kivéreztetése volt.

A résztvevők: Karácsony Gergely, Csárdiné Németh Angéla (Budapest XV. kerület), Nyirati Klára (Baja), Nemény András (Szombathely) és Márki-Zay Péter és Király Dávid (Republikon Intézet).

A polgármesterek szerint a kormányzat szándékosan okoz kárt az önkormányzatoknak. Ráadásul az iparűzési adó bevételarányos adónem, annak megfelezése a jól menő cégeknek nem tétel, akiknek rosszul megy, azoknak pedig nem jelentős segítség. Az önkormányzatoknak viszont ez a bevétel élet-halál kérdés. Több polgármesternél jelentkeztek már, hogy önkéntesen befizetnék a 2% helyi iparűzési adót, sőt, Hódmezővásárhelyen egyesek a ki nem vetett földadót is.

A beszélgetésnek volt néhány visszatérő gondolata. A legfontosabbak:

  • Az elvonások ellenére az érintett városok nem hagyják, nem hagyhatják magukat, már csak az ott lakó állampolgárok miatt sem.
  • Amennyiben nem érkezik valamilyen kompenzáció, akkor lehet, hogy szükség lesz elbocsátásokra, ami azonban csak utolsó lehetőség.
  • A kormányzó párt ezekkel az együtt nem működő lépésekkel nem csak az ellenzéki polgár­mestereket és szavazókat, de a városban élő Fidesz-KDNP szavazókat is bünteti. Szomorú, hogy a Fidesz-KDNP ezáltal is különbséget tesz állampolgár és állampolgár között.

Véleményük szerint közös teherviselés, szolidaritás címszó alatt az önkormányzatok már nem tudnak több pénzről lemondani az állam javára. Nyirati Klára is említette, hogy a Fideszes polgármesterek ugyan négyszemközt látszólag szolidárisak, de nyilvánosan nem mernek azok lenni.

Előző nap Gémesi György is említette egy tévéinterjúban, hogy az önkormányzatok rengeteg feladatot vállalnak magukra, és megfelelő forrásokkal, vagy legalább a bevételeik meghagyásával szívesen, együttműködve is tudnának az államnak segíteni a járvány elleni védekezésben.

Forrás:

TOVÁBBI HÍREK