Barion Pixel

ELŐVÁLASZTÁSI MEMORANDUM

Elszámoltatást a tiszta közéletért!

A tiszta közélet megteremtése nem egyszerűen erkölcsi kötelességünk, de megkerülhetetlen előfeltétele annak, hogy leváltsuk a magyar történelem legkorruptabb kormányát. Nincs jobboldali és baloldali korrupció, csak korrupció van. Ha a kormányváltás után valóban lesz elszámoltatás, akkor nem a korrupt politikusok és rokonaik, barátaik fognak gazdagodni, hanem az ország.

Bízunk a bizonytalan egyharmadban

A 2022-es kormányváltás a ma még a bizonytalan egyharmadnyi szavazónak a kezében van. Ők viszont csak akkor hajlandóak az ellenzéki összefogásra szavazni, ha személyi garanciákat kapnak arra, hogy:
– 30 év magyar kudarcai után most végre valódi demokráciában, az emberi jogokat tiszteletben tartó jogállamban, fenntartható és méltányos piacgazdaságban és az Európai Unió megbecsült tagjaként élhetünk,
– a 2010 utáni kormányzati rendszerré épített korrupció leváltásával nem a 2010 előtti korrupció tér vissza,
– nem leszünk többé következmények nélküli ország!

Tisztességes előválasztással a kormányváltásért

Az ellenzéki összefogás elkötelezett híveiként azt javasoljuk a hat párt vezetőinek, hogy ne kockáztassák a 2022-es közös kormányváltást; tegyük félre a hatalmi és pártfinanszírozási szempontokat.

Az elmúlt év egyik legnagyobb sikere, hogy még a korábban vonakodó pártok is beleegyeztek: mind a 106 körzetben legyen előválasztás, és azon civilek is indulhassanak. A sikeres kormányváltás érdekében most még tovább megyünk, és pártfüggetlen szakértők javaslatait támogatva a következőket kérjük a hat párt tagjaitól:

1. Több x-es előválasztást vagy két fordulót minden körzetben!
Ne csak az előválasztást megnyerni képes jelöltet találjuk meg, hanem azt, aki a 2022-es országgyűlési választásokon is győzni fog. 

2. Maradhassanak függetlenek a függetlenek!
Ne kelljen nyíltan pártot választaniuk a civil jelölteknek, hogy az egyes pártokkal nem szimpatizálók szavazatait se veszítsük el.

3. Pártdelegáltak és civilek közösen!
Az előválasztás lebonyolításában kapjanak teret a pártok mellett a korábban már bizonyított civil szervezetek is!

4. Juttassuk el az igazságot minden postaládába!
Hozzuk létre az ellenzéki hírszolgálatot, támogassuk a szabad sajtót és a Nyomtass Te Is! mozgalmat!

5. Mindenki vegyen részt a közös kampányban!
Mihamarabb kezdjük meg az aktív országjárást, a jelöltek közötti nyílt vitákat, a terveink ismertetését, hogy a választópolgárok bizonyságot nyerhessenek a demokrata erők szövetségének kormányzóképességéről!

6. Szakértői programalkotást!
Vonjuk be a független szakértőket és a nyilvánosságot a közös programalkotásba! 


CIVILEK NÉLKÜL NINCS DEMOKRÁCIA.
CIVILEK NÉLKÜL NINCS KORMÁNYVÁLTÁS.