Barion Pixel

MEGÍGÉRTE. MEGCSINÁLTA.

Másfél év alatt teljesítette választási ígéreteinek jelentős részét Márki-Zay Péter
Hódmezővásárhely polgármestereként: az ország legmagasabb lakossági építményadójának eltörlése, a veszélyesen sötét Elios-közvilágítás kijavítása, ingyenes óránkénti buszjáratok, a szelektív hulladékgyűjtés teljeskörű bevezetése, okos zebrák, civil egyesületek nagyvonalú támogatása, bérlakások megmentése, és a fehérjetelep bűzének megszüntetése a lakosok legfontosabb kívánságait teljesítették. Országosan kiemelkedő példát mutatott a város a szabálytalanságok feltárása és az elszámoltatás, valamint a korrupciómentes, nyílt beszerzések és az örökölt adósságok rendezése terén is.


A Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító-elnöke és miniszterelnök-jelöltje ezzel a legeredményesebb politikusok közé tartozik az országban. Az Ígéretfigyelő összesítése szerint második ciklusának 55 választási ígéretéből 41-et már most teljesített, öt további program pedig már folyamatban van.

Az elszámoltatás keretében Lázár János eddig 22 millió forint bérleti díjat fizetett az önkormányzattól engedély nélkül elkerített kastélyútért, és az eddig sajátos módon építményadót alig fizető cégektől is öt évre visszamenőleg beszedték tartozásaikat. Márki-Zay Péter a várost három évvel ezelőtt 10 milliárdos adóssággal vette át, azóta ebből 4,2 milliárdot törlesztett, immár naprakészen kifizetik a vállalkozókat (emlékezetes, hogy Lázár János 23 milliárdos adósságát 2012-ben egyszer már a kormánynak kellett kifizetnie az adófizetők pénzén).

„A magyaroknak elegük van a felelőtlenül ígérgető és korrupt politikusokból, elegük van abból, hogy legtöbb helyen nem a település, hanem a polgármester gazdagszik. Polgármesterként bebizonyítottam, hogy lehet becsületesen és eredményesen vezetni egy várost. Politikusként megmutattam, hogy felelőtlen ígéretek helyett az embereknek fontos problémák megoldásán kell dolgozni. Miniszterelnök-jelöltként pedig azt szeretném megmutatni, hogy ami működik Hódmezővásárhelyen, az megvalósítható országos szinten is. Az én bizonyítványomban az szerepel: megígérte, mögcsinálta” – mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje kedden.

Az Ígéretfigyelő összesítése szerint Márki-Zay Péter választási ígéretei mintegy 75 százalékát már teljesítette, kilenc százalékuk pedig folyamatban van. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt másfél évben 55-ből 44 vállalást már sikeresen teljesített polgármesterként.

Az eddig elért legfontosabb eredmények között szerepel, hogy Márki-Zay Péter megszüntette a korrupciót a városban és megnyitotta a közbeszerzéseket mindenki előtt. Az önkormányzati cégek működését átvilágították és hatékonyabbá tették. A hivatalok modernizációjának egyik lépéseként egyablakos ügyfélszolgálatot vezettek be, hogy megkönnyítsék a lakosok számára az ügyintézést.

A választási program végrehajtásakor a városlakókat helyezik a középpontba. A nyugdíjasok, a fiatalok és a hátrányos helyzetűek életét is könnyebbé tévő intézkedések mellett, nagy figyelem hárul az olyan kulcsfontosságú területeken dolgozókra, mint az egészségügyisek, a mentők és tűzoltók is. Ennek megfelelően az elmúlt másfél évben például újjászervezték az idősügyi tanácsot, nyelvvizsgaprogramot indítottak a fiataloknak, és sikeresen bevezették a felzárkóztató és tehetséggondozó Petra modellprogramot.

A gazdaságfejlesztés és az adózós területén is számos innovációt vezettek be. Így helyi vállalkozókból gazdaságfejlesztési egyesületet hoztak létre és 30%-kal csökkentették a vállalkozások építményadóját Hódmezővásárhelyen.

Az egyik szimbolikus lépésként lecserélték az előző, fideszes városvezetés által felszereltetett, az Unió csalás elleni hivatala szerint is korrupciógyanús, túlárazott és rossz minőségű Elios-lámpákat.

Nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre is: megalkották a városi klímastratégiát és a témával foglalkozó Zöld Pont irodát hoztak létre a lakosok pályázatokban való sikeres részvételének támogatására. A stratégiai kérdések mellett olyan gyakorlati lépésekre is nagy hangsúlyt fektetnek, mint az önkéntes szemétszedési és faültetési akciók megrendezése.

A még megoldandó feladatok között szerepel a fásítási program, aszfaltozott kerékpárutak építése, egy zenekari próbaterem kialakítása, valamint az e-demokrácia szoftver bevezetése a már működő városkártya-rendszerre alapozva. A három napig sikeresen működő ingyenes óránkénti buszjáratokat politikai támadás érte, a Kormányhivatal közlekedési hatósága a vállalkozó tönkretételének árán is leállította, de amint győzedelmeskedik a jogállam, újra fognak indulni.

További információk: http://www.igeretfigyelo.hu/markizaypeter