Barion Pixel

Márki-Zay Péter vitára hívja a miniszterelnök-jelölteket

Szervezzünk mihamarabb miniszter­elnök-jelölti vitákat!

Nagy örömmel követem, ahogy a pártok sorra jelentik be miniszterelnök-jelöltjeiket. A közvélemény-kutatásokból lassan minden számottevő támogatottságú jelölt ismertté vált, ezért érdemes lenne mielőbb nyilvános vitákat rendezni a jelöltek között – ezek megszervezésére és moderálására Gulyás Márton személyét és a Partizánt javaslom.

Miről vitázzanak a jelöltek?

Természetesen az Orbán utáni Magyarországról, saját politikai hitvallásukról, eredményeikről, terveikről és ígéreteikről. A vitákat a magyar lakosságot leginkább érdeklő témákról külön-külön kellene megtartani:

  • Gazdaságpolitika: mitől és hogyan lesz Magyarország az EU utolsó előtti, egyik legszegényebb országából egy fejlett, nyugati piacgazdaság, magas életszínvonallal?
  • Egészségügy és oktatás: a legtöbb megelőzhető halálozás és a kórházi fertőzések leküzdése, versenyképes oktatás kiépítése, társadalmi mobilitás.
  • Jogállam és elszámoltatás: hogyan és milyen mértékben kell elszámoltatni a korrupt politikusokat és visszaszerezni az ellopott nemzeti vagyont? Fékek és ellensúlyok, alkotmány és választási rendszer, önkormányzatiság.
  • Külpolitika és migráció: keleti nyitás vagy NATO, euró és az Unió jövője, bevándorlás és kivándorlás problémái, határkerítés és a Fidesz-migránsok.
  • Kisebbségek és felzárkóztatás: szociális kérdések és esélyegyenlőség, cigányság és határon túli magyarok, egykulcsos vagy progresszív adó­rendszer, újraelosztás mértéke, közmunka, családtámogatás.
  • Magyarság és kultúra: egyházak egy szekularizált államban, hazafias nevelés és mindennapos testnevelés, a sport és a kultúra állami támogatása.

Természetesen ez a hat téma egyesével is megér egy egész estés beszélgetést, és rengeteg más javaslat érkezhet a járványkezeléstől a pártok állami támogatásáig.

Miért ilyen sürgős elkezdeni a vitákat?

A pártok ugyan még nem foglaltak állást, de a Civil Választási Bizottság javaslata egy még az első félévben elkezdett, kétfordulós miniszterelnök-jelölt választás. Mint a felsorolásból is látszik, feltétlenül érdemes legalább a főbb társadalmi kérdésekről részletes beszélgetéseket lefolytatni, köztük pedig legalább 2-2 hetet várni – így egy május végi választással számolva máris nagyon sűrű a menetrend.

A viták legfontosabb hozadéka, hogy az elkerülhetetlen sajtófigyelem Orbán szándékai ellenére is eljuttatja még a Fideszes szavazókhoz is, hogy Orbán leváltásával ők is rengeteget nyernek: egy szabad, demokratikus, biztonságos és gazdaságilag végre emelkedő országot, ahonnan unokáik nem menekülnek, hanem ahova szeretettel hazavárjuk őket.

Márki-Zay Péter

 

Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala.

TOVÁBBI HÍREK