Barion Pixel

Márki-Zay Péter: a diktatúra, a gyűlölet, a korrupció ellen lázadunk


A diktatúra, a gyűlölet és a korrupció ellen lázadunk, és a szeretet és a béke erejében hiszünk – mondta Márki-Zay Péter csütörtökön Brüsszelben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiemelte: az ellenzéki összefogásban mindenki fontosnak tartja a demokráciát, a jogállamiságot, a piacgazdaságot és az európai integrációt. Márki-Zay Péter csütörtökön találkozott Věra Jourová uniós biztossal is.

Az ellenzéki összefogás tagjai az esetleges különbségek ellenére nagyon hasonlóan látják Magyarország jövőjét. Mindannyian fontosnak tartjuk a demokráciát, a jogállamiságot, a piacgazdaságot és az európai integrációt. A diktatúra, a gyűlölet és a korrupció ellen lázadunk. Abban hiszünk, hogy a szeretet és a béke útjára kell térnünk. A gyűlöletet ugyanis csak szeretettel lehet legyőzni – mondta Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt.

A magyarok nyolcvan százaléka támogatja az Európai Uniót, annak ellenére, hogy ez ellentétes Orbán szándékaival. Mi magyarok otthon érezzük magunkat Európában, de attól tartunk, hogy Orbán kivezetné Magyarországot az Unióból – hangsúlyozta.

Európa problémáira az erősebb integráció a válasz. Így például szigorúbb ellenőrzést kell bevezetni az unió külső határain. Ennek európai prioritásnak kell lennie, és nem szabad az Orbán-kormányra bízni ezt. Orbán Viktor ugyanis komoly biztonsági kockázatot jelent Európa számára: erre példa a nemzetközi körözés alatt álló Nikola Gruevszki, akit a schengeni határon keresztül Magyarországra csempésztek és itt bújtatnak. A letelepedési kötvényprogramban is egyebek mellett orosz bűnözőket és iszlamista terroristákat telepített be Magyarországra Rogán Antal baráti köre – mondta Márki-Zay Péter.

Nagyon nehéz lesz legyőzni a Fideszt a saját rendszerükben, mert úgy építették fel ezt, hogy Orbán elmozdíthatatlan legyen. Annak ellenére azonban, hogy szinte lehetetlen legyőzni Orbánt, az elmúlt egy évtizedben most van a legnagyobb esélyünk, hogy ezt megtegyük. Végre elértük, hogy a bal és jobboldali pártok is összefogjanak – ez pedig egy szükséges, de nem elégséges feltétele a győzelemnek. Szükségünk van még arra, hogy hiteles alternatívát mutassunk fel, legyen egy jó programunk és természetesen egy sikeres kampányunk – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

Věra Jourovával is találkozott Márki-Zay Péter

A brüsszeli látogatása keretében Márki-Zay Péter csütörtökön találkozott Věra Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztosával.

A két politikus egyetértett abban, hogy uniós forrásokat a magyar nemzet jólétének biztosítására és nem az Orbán-család gazdagodására kell fordítani. A fejlesztési pénzek az állampolgárokat kell szolgálják és ne a fideszes bűnözőket.

Két nap, húsz találkozó

Márki-Zay Péter kétnapos brüsszeli látogatása során mintegy húsz találkozóra került sor, köztük hat európai biztossal és négy pártcsalád vezetőjével.

A látogatás részeként hétfő este a brüsszeli magyar közösség részvételével tartott fórumot Márki-Zay Péter. Szerdán és csütörtökön többek között találkozott Věra Jourovával, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztossal, Dobrev Klárával, az Európai Parlament alelnökével és Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével.

TOVÁBBI HÍREK