Barion Pixel

KÓDER GYÖRGY

BEMUTATKOZÁS

Budakalászon élek feleségemmel és három kiskorú gyerekemmel, én György, vagy, ahogy legtöbben ismernek Gyuri, a Kóder család legidősebb tagja. Szüleim vallásos, dolgos sváb emberek, engem is ebben a szellemben neveltek, akkor is, mikor ezért -fogalmazzunk így- nem járt piros pont.
Közgazdász diplomát először Budapesten, majd az Egyesült Államokban szereztem. Sokáig egy nagyvállalatnál dolgoztam szakértő, majd vezető beosztásban. 10 éve a családi vállalkozásunkban dolgozom, elsősorban bio meggyet és cseresznyét termesztünk.
Számomra is fontos lett értékeink, identitásunk megőrzése; tagja vagyok budakalászi Német Nemzetiségi Egyesületnek, a helyi 2011 Környezet és Értékvédő Egyesületnek, alapító tagja és vezetője vagyok a budakalászi Kossuth körnek. A kislányom Szentendrén tanul, a fiaim Pomázon fociznak, barátaim, rokonaim, ismerőseim élnek a környék több településén, bár nem ide születtem 46 éve, de otthonommá lett a Pilis-Dunakanyari térség.

KÖZÉLETI TAPASZTALAT

2019-ben a 2011 Egyesült jelöltjeként egyéni önkormányzati képviselővé választottak Budakalászon, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottságot vezetem. Bizottságunk javaslatára a vagyongazdálkodási rendeleteket úgy módosítottuk, hogy erősödjön az átláthatóság, és a közösségi ellenőrzés a közvagyon felett. A Helyi Építési szabályok szigorításával célunk a megmaradt természeti értékek megőrzése. A közösségi kert, és a helyi termelő piac megszervezésével szeretnénk elérni a megmaradt termőföld védelmét, támogatni a helyi termelők megmaradását, és hogy minél többen tudjanak helyben megtermelt, egészséges élelmiszert fogyasztani. A Budakalászon megkezdett környezet és értékvédő munkát egy regionális civil társaság keretében több települési képviselővel és civil szervezettel együttműködve regionálisan is folytatom.
A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság mellett vezetője vagyok annak az Ideiglenes Bizottságnak is, mely az elmúlt évek ingatlanértékesítési és ingatlanhasznosítási gyakorlatát vizsgálja Budakalászon. Megállapításaink alapján Budakalász Város Önkormányzata az Állami Számvevőszék és a Bűnügyi Rendőrséghez fordult, több korábbi ingatlan-értékesítési ügy kivizsgálása érdekében. Bár sok támadás ért emiatt ellenfeleink részéről, következetesen kiálltam, és a jövőben is ki fogok állni a közvagyon védelme érdekében.

EZÉRT DOLGOZOM A VALÓDI VÁLTOZÁSÉRT

Az emberiség 50 éve többet fogyaszt, mint amennyit a Föld eltartó képessége lehetővé tenne. A fenyegető ökológiai katasztrófa megakadályozás érdekében -amire a tudós társadalom egyöntetűen figyelmeztet- azonban nagyon kevés intézkedés történik, holott gyerekeink és unokáink életéről van szó. A Pilis-Dunakanyari térség agglomerációs települései az elmúlt 10-12 évben emellett elszenvedték a lakosságszám gyors ütemű növekedésének következményeit is. A felelőtlen, néhány építési vállalkozó anyagi érdekeit kiszolgáló ingatlan-beruházások eredményeképp településeink szinte élhetetlenné váltak, állandósultak a dugók, a por és zajterhelés éveket vesz el életünkből.
Hiszek a „gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan” elvben, így a térség problémáira megoldást az jelenthet, ha olyan ökológiai mintatérséggé szervezi meg magát, melyben döntéseinkben elsődleges szempont hosszú távú életfeltételeink megóvása. Ennek részeként például gátat kell szabni a további területek beépítésének és az ebből következő lakosságszám bővülésének, a mezőgazdasági területek belterületbe vonásának, vagy az 1 házas telkek többlakásos beépítésének. Támogatni kell a helyi termelést, termékeik piacra jutását, a személyautó forgalom csökkentésére a közösségi közlekedés fejlesztését. Ennek a mintatérségnek a kialakítását, mi helyi civilek elkezdtük, a munkában magam is részt veszek, és a képviselő-jelöltségemtől függetlenül is részt fogok venni a jövőben is. Ugyanakkor nagymértékben elő tudnám mozdítani ennek eredményességét, ha országgyűlési képviselőként a térség politikai képviseletére felhatalmazást kapok.

EZT TESZEM A VALÓDI VÁLTOZÁSÉRT

Amennyiben megnyerem az előválasztást és a parlamenti választást is, azon fogok dolgozni, hogy ez a térség ökológiai mintatérséggé váljon. Meggyőződésem, hogy ez a jövő, az EU és Magyarország által is elfogadott klímacélok elérése, és egyszerűen az életben maradásunk érdekében szükségszerűen változtatni kell alapvető fogyasztási szokásokon, gazdasági működési elveken. Amennyiben ennek a változásnak az élére tudunk állni, ez a térség jó példája segíthet az ország más településeinek is, olyan hellyé válhat, ahol jó élni, ahová élmény ellátogatni.
Az országgyűlés munkájában az egyéni képviselői munka mellett -szakmai végzettségemnek megfelelően- a gazdasági és az ökológiai kérdésekkel foglalkozó bizottságokban szeretnék elveimet képviselve dolgozni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

FACEBOOK