Barion Pixel

Kész Zoltán: Mi vagyunk a többség

Hosszú évek óta vitatkozunk arról, hogy miként váltható le Orbán Viktor lopásra és hazugságra épített rendszere. Konferenciák, tanulmányok, ellenzéki politikusok és értelmiségiek fejtegetik bonyolult elméleteiket, pedig a válasz egyszerű. A megoldás a hit. Magyarország Orbánt elzavarni akaró többségének hite önmagában és a győzelemben. E lélektani fordulat jelentőségét mutatta meg a tavalyi önkormányzati választás eredménye. Azért nyertünk sok helyen, mert végre elhittük, hogy mi vagyunk többen. A győzelem pedig ott volt a legmeglepőbb a nyilvánosság számára, ahol a Fidesz a legpofátlanabb módon hazudozott a többséggel szemben. Ez történt például Baján, Jászberényben, Budapest 8. kerületében vagy épp Hódmezővásárhelyen. Ha Orbán Viktor az emberek igazságérzetére kíváncsi, akkor üzenem neki, hogy tanulmányozza a választási eredményeket ezeken a helyeken.

A többség valójában mindenhol megvan, a hit a többségben azonban még számos helyről hiányzik, főleg azon kisebb települések esetében, ahol a Fidesz kényszerítéssel és megfélemlítéssel, a hatalmi gépezet láncára verve viszi szavazni az embereket. Ezekben a falvakban és városokban nemcsak az emberek pénzét lopja el a korrupt új pártállam, hanem a lelküket is. Ahhoz, hogy ezt megváltoztassuk, hogy megvédjük a magyarokat Orbántól, hitet kell teremtenünk mindenhol. Ehhez pedig három dolog kell: (1) értenünk kell a rendszert, amiben élünk, (2) el kell tudnunk magyarázni, hogy mit akarunk helyette, és (3) ehhez nekünk, ellenzékieknek együtt kell működnünk, hogy 2022-ben mind a 106 egyéni választókerületben egyértelmű, előválasztással jelölt alternatívát állíthassunk a Fidesszel szemben. Úgy is mondhatjuk: egy csónakban evezünk, és ahhoz, hogy partot érjünk, tudnunk kell, hol vagyunk, hová tartunk, és mindannyiunknak egy irányba és egyszerre kell húznunk.

Orbán maga a nihilizmus

A Fidesz világában, ha hiszel valamiben, gúny tárgya vagy. Orbán számára minden érték, eszme vagy törvény csak eszköz, amely hatalom megszerzését, illetve megtartását szolgálja. Pártjának politikusait kizárólag a hatalom szeretete és a lopott pénz tartja össze. Még a saját szavazóikat is becsapják és kinevetik. Saját bevallásuk szerint csupán politikai termék volt számukra a polgári Magyarország gondolata, mint ahogy most politikai termék a kereszténység és a nemzeti szuverenitás. Ez az elvtelen, hazug politika mindent kiüresít és felemészt, ami érték és jelent valamit az embereknek, méghozzá éppen azért, hogy ne szerveződhessen meg vele szemben semmi. Ha Fidesz hatalmon marad, az életünk normái, az igazság és a hit semmivé lesznek, ezt kell elmondanunk az embereknek.

A hit elvételének másik módszere a szemérmetlen lopás. Ha bármely messziről jött külföldi barátunknak megpróbálnánk elmagyarázni, hogy néhány év leforgása alatt a miniszterelnök gyermekkori barátja, egy minden üzleti múlt nélküli egyszerű gázszerelő lett az ország leggazdagabb embere, akkor nevetve kérdezné, hogy a kormányfő miért nincs még börtönben. Annyira egyértelmű a helyzet, hogy mindenki tudja, miről van szó. Nem igaz, hogy a magyarokat ne érdekelné, ne értenék, és ne háborodnának fel a rendszerszintű korrupció leplezetlen működésén. Nagyon is értik, de mivel úgy érzik, tehetetlenek, inkább nem foglalkoznak vele, csak a düh marad. Ezért kevés a korrupciós ügyek napi szintű leleplezése: ennél több kell! Az ellenzéknek el kell mondania, hogyan fogja megteremteni a lehetőséget arra, hogy a bűnösök törvényes módon felelősségre vonhatók legyenek. Ezeréves történelmünk során senki sem épített ki olyan velejéig korrupt rendszert, mint Orbán. Ez nem maradhat következmények nélkül.

Kampányolás helyett kormányzást

Az emberek azt is pontosan érzik, hogy Magyarországon évek óta nincs kormányzás. Tíz éve épül ez a rezsim, de egyetlen valós problémát sem oldottak meg. Az egészségügy lényegében összeomlott, aki teheti, a magánszolgáltatókhoz menekül, de a legtöbben sajnos belehalnak abba kormányzati tétlenségbe, ami ezen a téren tapasztalható. Ezt a helyzetet aligha fogja megoldani a kórházi folyosók kifestése. Ugyanígy romlik évről évre az oktatás minősége. Miközben a Fidesz a családról papol, a gyerekek jövője egyáltalán nem érdekli a hatalmon lévőket, azon túl, hogy az éppen aktuális politikai termékük ideológiai lózungjait a diákok fejébe verjék. A helyi önkormányzatok évről évre növekvő pénzügyi elvonással néznek szembe. A falvaknak és városoknak úgy kell ellátniuk kötelező feladataikat, hogy szinte már teljes egészében ellopja az új pártállam azokat a forrásokat, amelyeket helyben termelnek meg. De ezeken kívül is hosszan lehetne még sorolni azt, hogy a lakhatási válságtól a környezetvédelmi problémákig mi mindent nem volt képes megoldani a jelenlegi kormány.

Az ellenzéknek minderre választ kell adni. Összehangolt programalkotásra, a kormányzóképesség felmutatására van szükség. A pártoknak, a szakértőknek és a civil szervezeteknek együttműködést kell mutatniuk, ha el akarják nyerni az emberek hitét és bizalmát.

Előválasztást és egy az egy elleni küzdelmet 2022-re!

Ahogy már eddig is kiderülhetett, az ellenzéki együttműködést és az előválasztást jóval többnek tartom puszta technikai kérdésnél. A Mindenki Magyarországa Mozgalmat is azért hoztuk létre, hogy a hiteles ellenzék katalizátora legyen. A cél az, hogy 106 egyéni választókerületben 106 közös ellenzéki jelölt álljon fel a Fidesz jelöltjeivel szemben. Ha ezt sikerül elérni, az a többség önmagába vetett hitének legfontosabb alapja lehet.

Meggyőződésünk szerint előválasztás a 106 jelölt kiválasztásának legjobb módszere, hiszen Budapesten már bizonyított. Itt az idő, hogy vidéken is elinduljon az előválasztás előkészítése. A következő időszakban elindítjuk a partnereink felkérését, feltérképezzük, hogy kikkel tudunk helyben együttműködni, kidolgozzuk a módszert, megvitatjuk a lebonyolítás módját. 2021-re meg kell találni azokat a jelölteket, akik a többség nevében, az előválasztás után valódi demokratikus felhatalmazással állnak majd ki a Fidesz jelöltjeivel szemben. A legjobb jelölteket kell megtalálnunk, legyen az akár a pártokhoz tartozó, akár civil, mindenkinek egységesen kell felsorakozni mögöttük. Fontos lenne továbbá az is, hogy nemcsak az adott kerület jelöltjéről, hanem az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének személyéről is dönthetnének a többségben lévő ellenzéki választók. Így lehet majd az előválasztás egyszerre alkalmas arra, hogy felmutassuk a többségben lévő erőt, az antidemokratikus rezsimmel szembeni demokratikus alternatívát, valamint a kormányzóképességet.

Egy sikeres előválasztás ott is visszaadhatja az embereknek a hitet, ahol ma még ez hiányzik. A feladat nem könnyű, de ha mi, a többség minden egy irányba húzunk, 2022-ben partot érünk.

Kész Zoltán

Mindenki Magyarországa Mozgalom – elnökségi tag, volt parlamenti képviselő

TOVÁBBI HÍREK