Barion Pixel

Interjú Kuncze Gáborral

Kuncze Gábor videóinterjút adott Juszt Lászlónak. Szó volt többek között a választásokról, a hatalomváltás esélyeiről, valamint az egyetemi átalakításokról.

Orbán Viktorról az a véleménye, hogy nem tud kormányozni. Az egész csak kommunikációs trükk. Kudarcot vallott oktatásban, egészségügyben, szociálpolitikában, az önkormányzatiság terén, a gazdaságban, stb. Semmilyen hosszú távon a problémákat megoldó, az ország fejlődését elősegítő intézkedést nem hozott.

Előválasztás

Kuncze Gábor a most aktív politikusok közül senkit nem tart alkalmasnak miniszterelnöknek. Vannak viszont alkalmas emberek az ellenzékben egy-egy feladat ellátására.

Fontos, hogy az előválasztáson megválasztott jelölt mögé mindenki felsorakozzék, és olyan jelöltek legyenek, akiket meggyőződéssel tudnak is támogatni, különben a 2014-es rossz tapasztalatokhoz jut az ellenzék. Akkor a közös jelöltet ímmel-ámmal támogatták a többiek, de az embereiket nem mozgósították a más párthoz tartozók támogatására.

Gazdasági kérdések

Az első Orbán-kormány 1998–2002 között a Vegyépszerrel kezdett autópályákat építtetni. A cég soha ilyet nem csinált, és nem is volt felkészülve rá. A projektek úgy kezdődtek, hogy a projekt összegének jelentős részét (akár a felét is) előlegbe adták, hogy megvehessék a szükséges gépeket.

2002-ben, az Orbán-kormány bukása után egymás után jöttek amerikai vállalkozók az USA Delaware államából, az off-shore paradicsomból azzal, hogy működtetnék a HírTv-t, Inforádiót és más médiumokat. Elég nyilván­való, hogy a Fidesz-pénzek jöttek vissza. Ezt egy egyszerű ÁFA-ellenőrzéssel meg lehetett volna tudni, de az akkori miniszterelnök (Medgyessy Péter, aki akkor még reménykedett a normális politikai közélet visszaállításában) nem akarta.

Az ehhez hasonló visszaélések kivizsgálására és számonkérésére egy különleges felhatalmazású ügyészi csoportot kell alakítani, akit kivesznek a legfőbb ügyész hatás­köréből. Fontos, hogy ne politikusok legyenek a tagjai, hogy ne merüljön fel a politikai bosszú.

Kuncze aggasztónak tartja, hogy egyre terebélyesebb az a réteg, amelyik anyagilag érdekelt abban, hogy a Fidesz uralmon maradjon, mert egyre több pozíciót oszt ki a Fidesz a saját érdekkörének, azoknak is, akik nem gazdasági területen szolgálják ki a Fideszt. A Fidesz-közeli szervezetek kezében felhalmozódott gazdasági hatalommal is kell valamit kezdeni, nemcsak a későbbi közbeszerzések miatt, hanem azért is, mert több tízezer embert foglalkoztatnak.

A fidesz személyre szabott törvényei (pl. a 9. alkotmány­módosítás) nagyon beszűkítik az új kormány mozgásterét. 

Jogi kérdések

A Fidesz a fékek és ellensúlyok rendszerét garantálni hivatott intézményeket a saját embereivel töltötte meg (Alkotmánybíróság, Állami Számvevőszék, Legfőbb Ügyészség, a bíróságok egy része, Költségvetési Tanács, Versenyhivatal), így ezek meg fogják próbálni ellehetetleníteni az új kormány működését.

A Fidesz jogrendje, pl. az Alaptörvény 9. módosítása is leszűkítik az új kormány lehetőségeit, mert teljesen átláthatatlanná teszi az Orbán-kormány által magánkézbe adott közpénzek sorsát.

A jogászok többsége úgy véli, jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel létrehozni. Kuncze ezzel szemben úgy véli, hogy ha valaki nem jogállami eszközökkel lerombolta a jogállamot, ne kifogásolja, hogy valaki nem jogállami eszközökkel próbálja a jogállamot helyreállítani. Nem könnyű itt megtalálni az egyensúlyt, de ha az új kormány erre nem lesz képes, egy-másfél év alatt megbukik, és visszajön a Fidesz.

Az egyetemek át­alakítása

Az egyetemek alapítványba kényszerítésének Kuncze szerint két célja van:

  • A 2021–27-es gazdasági ciklusban az EU kiemelt figyelmet fordít az innováció, kutatás-fejlesztés finanszírozására. Az alapítványokká alakult egyetemek kuratóriumába Fidesz-közeli emberek kerülnek, a pénz hozzáférhetetlenné válik. 1500 MFt-ről van szó.
  • Az egyetemi ifjúság befolyásolása egy ideológiai irányba.

Az egyetemek ideológiai befolyásolása soha nem sikerült. Párizsban pl. a tartós elnyomási kísérlet a 60-as évek végén egyetemi lázadáshoz vezetett.

A szocialista rendszer még az 1980-as években is próbált erőteljes ideológiai befolyást gyakorolni az egyetemistákra: ez is kudarcot vallott.

A nyitó kép forrása: magyar Wikipédia

TOVÁBBI HÍREK