Barion Pixel

Heti interjú: Jeszenszky Géza, magyar történész, volt külügyminiszter és nagykövet

Jeszenszky Géza elsősorban nem politikusként, hanem történészként tekint magára, csak mint az ország jövőjéért felelősséget érző ember vállalt szerepet a rendszerváltozásban. Akkor még úgy látta, hogy balsorsunk enyhült, de azóta a balítéletek sokat erősödtek.  

Egyetemi előadások, jegyzetek mellett több könyve és sok tucat történelmi tárgyú tanulmánya jelent meg. Legfontosabb műve, „Az elveszett presztízs” (1986, 1994) arra mutat rá, hogyan veszítettük el a Nyugat rokonszenvét már az I. világháború előtt (döntően saját hibánkból), ami szerinte nagyban hozzájárult Trianonhoz. Külügyminiszteri működése egy részéről számol be közel 400 oldalas könyve a „Kísérlet a trianoni trauma orvoslására. Magyarország szomszédsági politikája a rendszerváltozás éveiben.”

 

Hogyan került az MMM közelébe (mikor és miért csatlakozott)?

Márki-Zay Péter vásárhelyi történelmi győzelmére én is fölfigyeltem. A független Magyar Nemzet védelmére tartott tüntetésen személyesen is megismertem Pétert. Városában járva, ott előadva tapasztaltam, hogy eredményes polgármesteri működése mellett az egész ország bajait ismeri és igyekszik hozzájárulni a nemzet jobb jövőjéhez. Minél több önzetlen, a demokráciának elkötelezett, a polgárokért dolgozó, a helyhatósági választásokon induló, hozzá hasonló jelöltre van szükség.

Ön szerint mi az MMM feladata a mai politikai környezeteben? 

A társadalomban létező jogos elégedetlenségnek hangot adni, bátorítani a tájékozódni nehezen tudó, megfélemlített és kiszolgáltatott helyzetben élő embereket. Ha mindez sikerül, akkor részt fognak venni aktívan a közéletben, és akkor értik meg igazán, miért fontos, hogy éljenek demokratikus jogaikkal.

Vállal vagy vállalt-e szerepet, feladatot az MMM-ben?

Elsősorban írásokkal, előadásokkal – ez az én műfajom.

Mit gondol az őszi, önkormányzati választásról településén?

Fontos, hogy a kormányzati túlhatalommal szemben ellensúly, a polgárok érdekeiért dolgozó önkormányzatok jöjjenek létre.

Hogyan látja az őszi önkormányzati választásokat követően a települése és az ország jövőjét?

Ha sikerül a települések minél nagyobb hányadában legyőzni a kormány szekértolóit, lesz esély visszatérni a rendszerváltozás bel-és külpolitikai céljaihoz.

Végezetül, mit gondol, kivel volna érdemes további interjút készítenünk?

Elsősorban a V21 tagjait javasolom, továbbá Csaba László közgazdászt és Szent-Iványi István külpolitikai szakértőt.

 

Jeszenkszky Géza továbbá az alábbi cikket is ajánlja az olvasók figyelmébe

Kolozsvári szalonna: Nem csak az ellenzéki pártok, de a magyar emberek lehetőségei is beszűkültek LINK

TOVÁBBI HÍREK