Barion Pixel

Heti interjú: Hajdú László, XV. kerület országgyűlési képviselő, volt polgármester

Hajdu László Budapest XV. kerületben él 48 éve. Közszereplő a 1990-es rendszerváltás óta. Előtte tanácsi vállalatnál dolgozott, 1983-tól egy 300 fős főosztályt vezetett. A szakmunkás képesítés után az érettségi, majd a technikum, a főiskola (két diploma), egyetem elvégzése következett. Baloldali pártpolitikusnak tartja magát, soha nem gondolt más értéket képviselő párthoz csapódni, noha 2010-ben a szocialisták 21 év után kizártak a pártból. A bűnét feltételezekre építették, meg sem hívtak a tárgyalásra ahol „állítólag tárgyalták a koncepciós vádat ellenem”. A bűne szerinte az lehetett, hogy akkorra már négy ciklusban választották meg a XV. kerületi szavazópolgárok egyéni körzetben induló országgyűlési képviselőnek, tehát 16 évig törvényhozás tagja letett a választók akaratából és bizalmából. A másik bűne, hogy a XV. kerületben szintén négy ciklusban polgármesteri mandátumot szerzett a többségben lévő szavazóktól. Az MSZP kerületi alapító tagja és hat évig első elnöke volt. Amikor a két magas megbízatás is elérte, önként lemondott és átadta a pártvezetést. A végső bűne az lett, hogy ötödik alkalommal is úgy gondolta, hogy elindul, mert erre ösztönözte a választók bizalma. Ám az „irigység, a párton belüli ellenfelek” ezt nem így gondolták. „Ha a Hajdu nyer, mi is nyerünk, szorítsuk ki!” – ezzel a logikátlan jelszóval, az akkor 350 fős szervezet 7 szavazat különbséggel  – mind két választott tisztségért való indulástól eltiltotta. Hajdu László ekkor bejelentette, hogy tudomásul veszi, hogy nem támogatja az MSZP, ám egyben jelezte, hogy a szavazókkal szemben ez tisztességtelen megfutamodás volna. Nyolc elnyert mandátum után legalább az egyikben engedhették volna, hogy induljon, de mivel ezt nem tették úgy gondolta, „méltatlanná váltak a leváltásomra”, őt Rákospalota-Pestújhely-Újpalota népe válthatja csak le. El is indult a polgármesterválasztáson, de második helyen végezett, ezért ki is zárta az MSZP. Az szocialisták tagsága ezt követően lemorzsolódott, széthullott. Hajdu László abszolút többségben kormányzott 4. cikluson át, a 2010 évi választás után ezzel szemben két főre zsugorodott az MSZP frakció, és 16 év után, az országgyűlési képviselő helyet is elvesztették.

2010 óta nem párttag, de elkötelezett baloldali „cselekvésben és erkölcsben is”. A 2014. évi polgármester választás előtt megkereste a Demokratikus Koalíció elnöke és kérte, hogy induljon el a DK jelöltjeként – „Nem áll neked jól a nyugdíjas élet!” – és azt jósolta, lesz összefogás is mögötte. Elindult, az összefogás nyert, Hajdú László pedig újra polgármester lett, immár ötödször. A 2018. évi országgyűlési választás előtt, a már stabilan mögötte álló, ellenzéki civilekből és pártokból álló összefogás felkérte képviselőjelöltnek, majd a május 8. választáson a szavazók fülke ítélete alapján ez az csapat ismét győzött. Az országgyűlési képviselői mandátum elnyerése miatt megürülő polgármesteri széket az időközi választáson aztán Németh Angéla nyerte, szintén a kerületi ellenzéki pártokat és civil szervezeteket maga mögött tudva.

Hogyan kerültél az MMM közelébe (mikor és miért csatlakoztál)?

A Hódmezővásárhelyi nagy választási siker minden ellenzékben küzdő magyar hazafit feldobott, engem is. Gratuláltam a győztes dr. Márki-Zay Péter polgármesternek. Mint rangidős írtam néhány javaslatot, tanácsot, intelmet részére, hiszen győzelme országos sikere volt ez az elkeseredett küzdelmet folytató demokratikus ellenzéknek. Ma már vannak akik e véleményt nem írnák le, ám elkezdték azt tanulmányozni mi is történt a FIDESZ-KDNP fellegvárának tartott Hódmezővásárhelyen? Ezt tettem én is. Ebből az érdeklődésből személyes barátság alakult ki a polgármester úrral. Meglátogatott. Az MMM alakulását is tőle tudtam meg. A kormánypárti propaganda gépezetidegességéből azt a következtetést vontam le, hogy valami fontos dolog történik, ha ilyen hatalmi figyelmet vált ki egy ellenzéki győzelem a „papagáj-kommandónál”. A Kossuth Kör alakításakor én is kaptam megszólítást. Én dr. Matlák Gábornak, a XV. kerület megbízott szervezőjének, kb. 45 személyt, elsősorban aktív civil szervezeti tagokat, ajánlottam. Ők képzik ma a törzsét az országban elsőként megalakult Kossuth Kör közösségének. Magam a 11 civil szervezet tagja vagyok, nem lettem ezért úgynevezett tag, de aktív támogató vagyok. Kitűnő példa erre a dr. Márki-Zay Péter MMM elnökkel ápolt folyamatos, cselekvő együttműködésem, de az is, hogy 2019. június 8-án a XV. kerületben tartotta az MMM az I. Országos Gyűlését, a Mozgalom megalakulását követően első nagy demonstratív összejövetelét.

Szerinted mi az MMM feladata a mai politikai környezeteben?

Az MMM már tényező a XV. kerületben. Részt vettek a 2018. május 8-i országgyűlési választási kampányban – úgy gondolom eredményesen – és a 2018. év szeptember 30-i időközi polgármester választási kampányban. Az MMM támogatásával a helyi pártok és civil szervezetek a 2019. év október 13. önkormányzati választáson újra közös egyéni jelölteket állítanak. Az egyeztetéseken dr. Matlák Gábor (a Kossuth Kör XV. kerületi) elnöke és Vékás Sándor (az országos MMM Operatív Igazgatója) – akik egyben önkormányzati képviselők és jelöltjeink is – a demokratikus ellenzéki pártok együttműködésében egyeztető, közvetítő szerepben, érdemben jelen vannak és segítenek.

Vállalsz-e szerepet, feladatot az MMM-ben, vagy mellette?

Én egy szó szerint túlterhelt közszereplő vagyok, nem tudok tehát a fenn jelzettekhez képest többet vállalni, így a támogató és az aktív segítő az én státuszom.

Mit gondolsz az őszi, önkormányzati választásról Palotán?

A FIDESZ-KDNP is besegít, ahogy én látom. Színeiben helyi, többségükben „megroggyant fidesznyikek” indulnak. Pénzük lesz az garantált, ám kétes hitelük okán nagyon bizakodó vagyok. Sok munka kell, mégis abban reménykedem, hogy ezt a választást kis pénzzel is meg lehet nyerni, csak el kell hinnie az indulóknak és a segítőknek, hogy munkával lehet eredményt produkálni. Szerintem egy erős vizsga előtt állnak a közös jelöltjeink. Ennek eredménye együttes teljesítményünkben, a többség elérésében mutatkozik majd meg, a fülkében kimondott szavazói akaratból.

Hogyan látod az őszi önkormányzati választásokat követően a Palota és az ország jövőjét?

A helyi FIDESZ-KDNP bünteti a XV. kerület szavazópolgárait. Sorozatban három vesztes választást éltek át és a bosszújuk elérte a kerület apraját, nagyját, gyerekeket, betegeket, idős embereket, fogyatékkal élőket, civil és sportszervezeteket, még az egyházak gyülekezeteit is. Jelenleg büszkék arra, hogy az országban egyedül – a több mint 3150 önkormányzatból – egyedül a XV. kerületnek nincs elfogadott költségvetése! E téren a további károkozást a lakosság ítélete, a szavazók, meg fogják állítani és a károkozókat „kukoricára térdepeltetik”. Az állam szervezetei persze mindezt tudják, egészen a miniszterelnökig, ám tudtukkal zajlik a XV. kerület „meg-dádázása”!

Végezetül, mit gondolsz, kivel volna érdemes további interjút készítenünk?

Szerintem a XV. kerületben azokkal a civil szervezeti vezetőket kellene megkérdezni, akik már nem félnek a FIDESZ-KDNP helyi bosszújától – hiszen súlyos csapás érte a költségvetés hiánya miatt őket.

TOVÁBBI HÍREK