Barion Pixel

Molnár Tibor

Molnár Tibor
Molnár Tibor

Molnár Tibor – teljes nevén Molnár Tibor János – politikus, tanár, zenész. Budapesten született 1974. január 14-én.

Származása, gyermekkora

Apai ágon a ma Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozó Zagyvarékasról (korábban Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye), anyai ágon pedig a Veszprém megyei Úrkútról származik. Szülei, id. Molnár Tibor János történelem-népművelő szakos pedagógus és Rieger Klára tanítónő a fővárosban házasodtak össze, majd váltak el 15 év után. Édesanyja révén a magyarországi németséghez (svábok) is kötődik.

Gyermekkorát Budapesten töltötte, de a hétvégéken és iskolai szünetekben sokat tartózkodott a vidéki nagyszülőknél. Szülei válása után édesanyjával és húgával Balatonfenyvesre költözött, középiskolai tanulmányait pedig Fonyódon végezte.

Tanulmányai

1993-ban érettségizett a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban. Egy év sorkatonai szolgálat után a Janus Pannonius Tudományegyetem Természettudományi Kar földrajz szakára nyert felvételt, majd az időközben Pécsi Tudományegyetem névre átkeresztelt intézményben szerzett okleveles földrajztanári végzettséget 2001-ben. 2010-ben a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán okleveles történelem szakos bölcsész és tanár diplomát szerzett, 2014-ben pedig a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi karán diplomázott mint okleveles drámapedagógia-tanár.

Könnyűzenei pályafutása

Az 1990-es évek elejétől fogva a fonyódi gimnáziumban, valamint a Balaton déli partján zajló élénk rockzenei életnek ismert és aktív részvevője volt mint énekes, gitáros és dalszerző. A középiskolai baráti társaságból alakult Kérdőjel zenekarral számos tehetségkutató fesztiválon nyert különböző díjakat. A Horváth Istvánnal közösen írt Hetedik év című dalukkal az RTL Klub által közvetített Pepsi Sztárcsináló 2000 rock kategóriájában 3. helyezést értek el.

Az ezredforduló környékén a Rockinform magazin és több jelentős fanzine (Shock! Magazin, Rock Gyémántok, Vol.10) írt róluk, 2002-ben pedig a Zenész Magazin készített nagyinterjút a zenekarral. 1998 és 2004 között az EFOTT rendszeres fellépője volt a Kérdőjel, valamint sikeres klubkoncerteket is adott országszerte, dalaik pedig több válogatáslemezre is felkerültek. Ezek közül a Pepsi Sztárcsináló CD-je (producer: Jamie Winchester), a Shock! Magazin A&R válogatása, valamint a Vol.10 fanzine CD-melléklete volt a legjelentősebb. 2001-ben a Hetedik Érzék, Jerrybo és Eddison Square Garden zenekarokkal közösen kiadták az Esőre várva című split CD-t, amelyen a Hetedik év, Az ember, ki bennem él és a Szép szavak című dalokkal szerepeltek. A Kérdőjel zenekar 2004 óta szünetelteti működését, de Molnár Tibor aktív maradt különböző szórakoztató zenei produkciók közreműködőjeként, valamint időnként akusztikus klubkoncerteken és online koncerteken szerepel.

Szereplése a Honfoglaló műveltségi vetélkedőben

2019 tavaszán a Duna Televízióban sugárzott Honfoglaló műveltségi vetélkedőben három alkalommal szerepelt. Két adást megnyert, egy alkalommal pedig második lett.

Közéleti tevékenysége

2012. október 23-án, Bajnai Gordon beszédének hatására aktivistának jelentkezett az Együtt 2014 mozgalomba. 2013-tól az Együtt – a Korszakváltók Pártja Zala 2. (Keszthely) választókerületi elnöke, 2015-től az Országos Politikai Tanács tagja, majd 2016 szeptemberétől 2017 februárjáig az országos elnökség tagja volt, ezután pedig nyugat-dunántúli regionális politikai igazgatóként tevékenykedett a párt 2018-as megszűnéséig. A párt egyik vezetőjeként elsősorban szervezetépítéssel, nemzet- és emlékezetpolitikai ügyekkel foglalkozott, valamint „a Balaton elrablásaként” aposztrofált NER-közeli tulajdonszerzésekre igyekezett felhívni a figyelmet.

2018 végén csatlakozott a Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz, amelynek Zala megyei koordinátora lett. 2019-től a keszthelyi Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) alelnöke.

A 2021-es előválasztáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje Zala megye 2. országgyűlési egyéni választó­kerületében.

Választási eredmények

A 2019-es önkormányzati választáson Keszthelyen a KÉVE listájáról szerzett képviselői mandátumot úgy, hogy egyéni választó­kerületében fideszes ellenfelével azonos számú szavazatot kapott, de Haász György lemondása után a KÉVE listájáról mandátumhoz jutott. A szavazat­egyenlőség miatt 2020. február 9-re kiírt időközi választáson újra elindult a keszthelyi 6. körzet képviseletéért, azonban 43,6%-os eredménnyel alulmaradt a Fidesz-KDNP új jelöltjével szemben

A 2018-as országgyűlési választáson az Együtt országos listájának 13. helyén szerepelt, mandátumot nem szerzett. A Veszprém megyei 3. országgyűlési egyéni választókerületben (székhely: Tapolca) az Együtt jelöltjeként nem sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges ajánlásokat. Az extrém idő­járási körülmények és az Együtt kiszorítása közepette is 650 ajánlást gyűjtött össze, amelyből a választási iroda 157-et érvénytelennek minősített. A 493 érvényes ajánlás 7-tel volt kevesebb az induláshoz szükségesnél.

A 2014-es önkormányzati választáson az Együtt-DK helyi együttműködés közös jelöltjeként indult Keszthelyen, az Együtt részéről delegálva. Az 5. egyéni választó­kerületben 99 szavazatot kapva a 4. helyen végzett. A kompenzációs listán 2. helyén szerepelt, mandátumot nem szerzett.

Személyéhez fűződő jelentősebb ügyek

2014 végén oknyomozó újságírókkal együttműködve feltárta a keszthelyi vitorláskikötő Tiborcz István érdekkörébe való kerülését.

2016. október 23-án az Együtt elnökségi tagjaként mondott a párt nevében ünnepi beszédet a budapesti Vértanúk terén, Nagy Imre akkor még az eredeti helyén lévő szobránál.

2016 végén nyílt levélben fordult Manninger Jenő országgyűlési képviselőhöz a keszthelyi Georgikon Kar, Európa legrégibb rendszeresen működő felsőfokú mezőgazdasági tanintézete megvédése érdekében, amelyet a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemhez akartak csatolni, és elindította az „El a kezekkel a Georgikontól!” kezdeményezést. Az ügy sajtóvisszhangjának köszönhetően a kar Pannon Egyetemtől való elcsatolására és személyi állományának nagymértékű leépítésére csak 2020 nyarán került sor, amely ellen Molnár Tibor szintén tiltakozott.

2018 decemberében egy részben által szervezett jótékonysági pizzaparti politikai okokból történt ellehetetlenítése miatt lemondott határozatlan idejű közalkalmazotti kinevezéséről, és kijelentette, hogy amíg az oktatásirányítás jelenlegi rendszere fennáll, nem hajlandó állami fenntartású intézményben pedagógusként dolgozni.

2019 februárjában helyi népszavazást kezdeményezett Keszthelyen a Balaton-part kiemelt fejlesztési területté nyilvánítása ellen. A képviselő-testület még az aláírásgyűjtés megkezdése előtt visszavonta a kiemelt fejlesztési területről szóló határozatot.

2019. augusztus 31-én a köznevelési törvény elleni tüntetésen mondott beszédet a Kossuth téren.

2020 augusztusában petíciót indított a Budapest-Keszthely közötti közvetlen vonatok megmaradásáért. Az online petíciót több mint 4500 ember írta alá, a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület kitelepülésein pedig több mint 500 aláírás gyűlt össze. Bár nem ismerték ezt el, Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Nagy Bálint polgármester a petíció hatására kénytelen volt az Információs és Technológiai Minisztériumban egyeztetni a közvetlen vonatok megmaradásáról.

2021 januárjától kezdve folyamatosan vizsgálja Keszthely európai forrásból finanszírozott beruházásait (Kísérleti utcai óvoda, Sörház-projekt, városi strand), amelyeknél a KÉVE elnökével, dr. Weller-Jakus Tamással közösen komoly mulasztásokat és szabálytalanságokat tártak fel. Emiatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) fordult bejelentéssel, melynek köszönhetően megindult az előzetes vizsgálat.

Politikai irányultsága

Nyilatkozatai és eddigi közéleti tevékenysége alapján társadalmi kérdésekben inkább baloldali és liberális értékrendű, ugyanakkor erős nemzeti elkötelezettségű politikusként írható le, aki korrupcióellenes tevékenysége mellett törekszik a sokszínű ellenzéki szavazótábor egységes képviseletére is, tudományos tevékenységéből fakadóan pedig érzékeny a környezetvédelmi, ökológiai problémákra. Legfőbb politikai példaképének anyai nagyapját, Rieger Rezsőt tartja, aki ifjú bányamunkásként zsidókat mentett az úrkúti munkatáborból a vészkorszakban, majd a pártállam évtizedei alatt emberséges, tiszta kezű párt- és szakszervezeti vezetőként tevékenykedett Veszprém megyében.

Újságírói és publikációs tevékenysége

Hallgató korában a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának lapjánál, a Termetnél volt szerkesztő, majd főszerkesztő, és az összegyetemi újságba, a Campusba is írt cikkeket.

2013-ban második helyezést ért el a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Intézete által kiírt „Változó világ” esszé/novellaíró pályázaton.

Folyóiratokban és konferenciakötetekben jelentek meg publikációi a történeti ökológia és fenntarthatóság témakörében.

2020 óta a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) által kiadott *****helyi Hírlapban (Keszthely városneve a fideszes többségű önkormányzat határozata értelmében nem használható) publikálja rendszeresen közéleti témájú írásait.

Molnár Tibor
Zala megye 2. választókerület (Keszthely)