Barion Pixel

Az előválasztás technikai lebonyolítása

Az előválasztás ötlete és elméleti megalapozása a Republikon Intézettől származik, még 2015-ből. Erről részletesen írtunk egy másik cikkben. A főpolgármesteri előválasztás gyakorlati lebonyolítását az aHang végezte, akik azóta továbbfejlesztették és más célra is alkalmassá tették a rendszerüket. E cikkben erről lesz szó. A Civil Választási Bizottság a jogi lebonyolítást, az előválasztás tisztaságának ellenőrzését és a szavazatok számlálását végezte, és 2021-ben is kész rá.

A Partizán (Gulyás Márton) Hajdú Gergővel, az aHang kampányigazgatójával valamint Virág Andreával, a Republikon Intézet stratégiai igazgatójával készített interjút.

Az aHang szavazórendszere

A rendszer képes offline (papíralapú), online (internetes) és vegyes működésre is. Képes ajánlásokat is gyűjteni. Az online verzió előregisztráció esetén hírlevélben értesít az előválasztás eseményeiről, és információt ad a jelöltekről. 2021. január közepéig 11 ezren regisztráltak.

Az előválasztásban részt lehet venni online és offline módon.

Offline („sátras”) szavazás

Hagyományos, személyes megjelenéssel történő szavazás. A szavazókörök előre meghirdetett helyen felállított szavazatgyűjtő sátrak. A személyazonosságot személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával kell igazolni, a „nagy” választáshoz hasonlóan.

Szavazás ügyfélkapus azonosítással

Az Ügyfélkapu az előválasztó személy azonosítását végzi. Az előválasztási rendszer nem továbbítja a bejelentkezés okát, így az Ügyfélkapu üzemeltetője nem tud listát készíteni az előválasztáson részt vevőkről. Az azonosítás a választó okostelefonján történik meg, így az azonosító adat nem is kerül az előválasztás rendszerébe.

Már 2019-ben, a főpolgármesteri előválasztás második fordulójában is lehetett online szavazni, kb. 4000 ember szavazott így a 70000-ből.

Szavazás ügyfélkapu nélkül

A rendszer a személyi igazolványban és lakcímkártyán szereplő adatokat kér. Fel kell küldeni négy fotót: a személyi igazolvány két oldaláról, a lakcímkártyának az egyik oldaláról (ahol a lakcím szerepel), és egy saját magunkról készült képet. Az adatokat titoktartási fogadalmat tett személy ellenőrzi videóablakban – elképzelhető, hogy várakozni kell. A rendszer mutatja az előttünk sorbaállók számát.

Biztonság

A rendszer biztonságosságát négy dolog garantálja:

  1. ellenőrzi a választásra való jogosultságot
  2. kizárja a többszöri szavazást (és a leadott szavazat sem változtatható meg, hiszen a rendszer nem tárolja, ki hogyan szavazott)
  3. biztosítja a névtelenséget
  4. nem tárolja el az előválasztás résztvevőinek személyes adatait.

A rendszer működését már most ki lehet próbálni, és erre kérik is a választókat. A használathoz/teszteléshez egy applikációt kell letölteni a mobiltelefonra. Az előválasztás előtt egy nagyobb tesztet fognak még csinálni a rendszer működéséről. A fejlesztés lényegében kész, a rosszindulatú (kormányoldalról érkező) támadások kivédése érdekében folyik még munka, ill. a felhasználói felületet szépítik még.

Részvétel

A pártok egyhangúan támogatják az előválasztást. A sikerhez legalább 60 egyéni választókerületben kellene előválasztást tartani, hogy elég mobilizációs ereje legyen. Könnyen lehet, hogy mind a 106 választókerületben lesz előválasztás már csak azért is, hogy mindenütt legyen lehetőség listára és miniszterelnök-jelöltre szavazni. Erről még egyeztetnek a pártok. Három választókerület-csoport van, ahol (anyagi) szükség esetén le lehet mondani az előválasztásról:

  • a 15 inkumbens körzet valamelyikében (ahol jelenleg is ellenzéki képviselő van, és ő akar indulni 2022-ben is), ha a pártok megegyeznek ebben, és kihívó sincs
  • az esélytelen körzetekben
  • ha nincs két vagy több megfelelő induló.

Az első forduló várhatóan tavasszal, a miniszterelnök-jelölti második forduló ősszel lesz. Október 23-ára lehetőleg le kell zárulnia az előválasztásnak, de ez a tavaszi vírushelyzettől is függ még. Az előválasztás után kezdődik meg a 2022-es választási kampány.

Virág Andrea arról is beszélt, hogy érdemes segíteni civil jelöltek indulását is, akik között lehetnek olyanok, akik az adott választókerületben ismertebbek és ezért esélyesebbek, mint a pártok jelöltjei. Ez teljesen egybevág azzal, amit Márki-Zay Péter korábban mondott. A Mindenki Magyarországért Mozgalom magára vállalta e civilek segítését.

A lebonyolításhoz kb. 10000 önkéntesre lesz szükség. Már most lehet jelentkezni. A főpolgármesteri előválasztásra az aHang 250, a pártok és a Mindenki Magyarországért mozgalom kb. 1000 aktivistát delegált 2019-ben. Közülük egyesek kampányoltak, mások a sátrakban segítettek.

Hajdú Gergő becslése szerint a 106 választókerületben az előválasztás 2–300 mFt-be kerül majd, aminek legnagyobb részét a pártok teremtik elő.

Forrás:

TOVÁBBI HÍREK