Barion Pixel

Az Amerikában történtek nálunk is megismétlődhetnek 2022-ben

Itt is lehet – már volt – Washington. Németh Péter interjúja Fleck Zoltánnal. (Hírklikk, 2021. január 9.)

Az Egyesült Államokban történtek kapcsán láthatjuk, hogy az ellenzéki hatalomátvétel során milyen botrányokat képes kirobbantani a fanatikus elnök és hívei.  Ez lehet az egyik alternatíva ellenzéki győzelem esetén nálunk is, ráadásul itt sokkal rosszabb állapotban van a fékek és ellensúlyok rendszere.

Nagyon durva kampány elé nézünk, személyek lejáratása mindennapos lesz. A Fidesz nyilván abban bízik, hogy az egyesült ellenzéket ellentétek szításával szét tudja majd verni, miáltal már a választások előtt eldönti annak végkimenetelét. 

Az ellenzék hatalomra kerülésekor

  • Azonnal el kell kezdeni kormányozni a további gazdasági károk megakadályozása érdekében.
  • Azonnal el kell kezdeni a jogállam visszaállítását egy új, népszavazással megerősített alkotmánnyal.

Új alkotmányra mindenképpen szükség van, hiszen az alaptörvény sohasem fejezte ki a nemzet többségének akaratát. Az alkotmányozás évekig fog tartani, és fontos mindenki véleményének figyelembe vétele – beleértve a Fidesz-szavazókét is.  Már az előkészítésbe is széles társadalmi csoportokat kell bevonni.

Az alkotmányozással párhuzamosan kormányozni kell:

  • Megakadályozni, hogy folytatódjék a közpénzek magánzsebekbe vándorlása, a korábbi esetek elkövetőit pedig felelősségre kell vonni.
  • A NER kontraszelektált, alkalmatlan haszonélvezőit el kell távolítani a hatalom közeléből és szakemberekkel helyettesíteni.

Az Európai Unió jogállami kritériumai ebben még nem sok segítséget fognak nyújtani, hiszen azok csak az Uniós pénzekre vonatkoznak, és a kritériumok előbb át kell menjenek az Európai Bíróság normakontrollján, majd az előkerülő ügyek alighanem újra meg fogják járni a Bíróságot.

Az ellenzéki pártoknak, az európai képviselőknek és a mögöttük álló szakértőknek segíteniük kell azt a folyamatot, ami feltárja az úgynevezett magyar utakat, a magyar szereplők beágyazottságát a NER-be. Folyamatosan kell információkat szolgáltatni a magyar állam működéséről, hogy átláthatóvá, a jogállami kritériumok pedig a gyakorlatban is alkalmazhatóvá váljanak.

TOVÁBBI HÍREK