Barion Pixel

A hódmezővásárhelyi Fidesz-képviselők fizetésképtelenséggel riogatnak

Cseri Tamás és Benkő Zsolt önkormányzati képviselő csődbiztos kinevezését követeli Hódmező­vásárhelyre, pedig a város nincsen csődben, és minden szállítójának rendben fizet. Ez nagy előrelépés a 3 évvel ezelőtti, éppen a fideszes vezetéstől örökölt állapotokhoz képest.

Márki-Zay Péter polgármester peres eljárást kezdeményez a két képviselő ellen a város hírnevének rontása és anyagi károkozás szándéka (a beszállítók elriasztása, áremelkedés okozása) miatt.

Több ellenzéki város van nehéz helyzetben, pl. Makó is. Ennek nem a rossz gazdálkodás és nem a covid, hanem a magyar kormány politikája az oka, ami a veszélyhelyzet okozta nehézségeket tovább tetézte az önkormányzati elvonásokkal. Karácsonykor a fideszes városok kompenzálást kaptak – ez azt jelenti, hogy ők is bajba kerültek az elvonások miatt. A kormány meg­ígérte, hogy minden 25000 főnél nagyobb várossal leül tárgyalni, akik nem kaptak „karácsonyi ajándékot”, de nem tartotta be az ígéretét.

A fideszes önkormányzati képviselők helyesebben tették volna, ha Lázár Jánoshoz, a város fideszes országgyűlési képviselőjéhez vagy saját kormányukhoz fordultak volna annak érdekében, hogy Hódmezővásárhely is kapja meg azt a támogatást, amit a fideszes városok megkaptak. Akkor Hódmezővásárhely sem lenne nehéz helyzetben.

A város pénzügyi helyzete ezzel együtt is stabil, minden számlát pontosan, határidőre fizet, mert takarékosan gazdálkodik.

Az előző városvezetés az ország legmagasabb építményadóját vezette be, és a bevételt indokolatlan dolgokra osztottak szét (pl. a köztéri kamerák kétszer annyiba kerültek, mint más városokban). A korábbi városvezetés 23 MFt-os hiányát a kormány megtérítette, és még így is 10 MFt adósságot hagyott a mostani vezetésre.

A fidesz-kormány elvonásai így érintették Hódmező­vásárhelyt:

  • 600 mFt az iparűzési adó elengedése miatt
  • 120–130 mFt a díjemelés és adókivetés megtiltása miatt
  • 150 mFt a gépjárműadó tavalyi elvonása és a reklámadó megszüntetése miatt
  • évi 50–60 mFt az ingyenes parkolás bevezetése miatt
  • 700–800 mFt az előző városvezetés el nem engedett adósságainak törlesztése miatt.

A két fideszes képviselő azt javasolja, hogy a város csak a kötelező szolgáltatásokat nyújtsa.

Javasolják pl. a városi Médiacentrum megszüntetését, miközben a Fidesznek van városi televíziója. A városi médiacentrumba fideszesek is járnak politikai vitákra, mindkét oldal véleménye megjelenik, míg a fideszesben az ellenzékieké nem. A Médiacentrum jóval kisebb költségvetéssel működik, mint az előző vezetés alatt.

Most egy alpolgármester van, az előző városvezetés idején három volt. Most évi 2 mFt a reprezentációs kiadás, az előző városvezetés alatt 120 mFt volt.

Forrás: Facebook/Márki-Zay János (videó)

TOVÁBBI HÍREK