Barion Pixel

A Heti Napló az ellenzéki összefogásról

Az ATV műsora részletesen beszámolt az ellenzék választási előkészületeiről. A bevezetőben idézi a hat résztvevő párt egymást kiegészítő nyilatkozatát, és kiemeli, hogy a viták – melyek az előző választások előtt azt sugallták a választóknak, hogy az ellenzék nem tud összefogni – ezúttal zárt ajtók mögött maradtak.

Gyurcsány Ferenc „hazafias kormányt”, „európai kormányt” szeretne. Fekete-Győr András „véget vetne az oligarchák hatalmának” és „leszámolna a korrupcióval”. Kunhalmi Ágnes szerint „nem érhet kevesebbet egy magyar dolgozó munkája és a tudása a nyugati társainál”. Szabó Tímea szerint „olyan társadalomért dolgozunk, ahol nincsenek kiváltságosok”. Schmuck Erzsébet fellépne „az illegális migráció, az emberkereskedelem és az embercsempészet minden formája ellen”, míg Jakab Péter reményei szerint a 2022 utáni kormány „nem 6 párt, hanem 15 millió magyar kormánya” lesz.

Előválasztás

A hat párt megállapodott, hogy

  • közös miniszterelnök-jelöltet
  • közös listát
  • mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet

indít. A legesélyesebb jelölteket előválasztáson a választók fogják kijelölni legkésőbb október 23-ig. Az még nem tisztázott, hogy lesz-e előválasztás mind a 106 egyéni választókerületben.

Miniszterelnök-jelölt

Az összefogás hat pártja még nem nevezte meg a miniszterelnök-jelöltjét. A DK már bejelentette, hogy ha lesz jelöltje, Dobrev Klárát indítja. Alkalmas jelöltnek látszik Karácsony Gergely és Jakab Péter, de még nem tudni, indulnak-e.

A hat párton kívül viszont már négyen is jelezték, hogy indulnának az előválasztáson:

  1. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarország Mozgalom elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere
  2. Szanyi Tibor (Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom)
  3. Pálinkás József (Új Világ Néppárt)
  4. Berki Krisztián

Egyéni körzetek

Az egyéni körzetek legnagyobb részében lesz előválasztás, bár még nem teljes az egyetértés abban, hogy mindegyikben. Nemcsak pártok, hanem civil jelöltek is indulhatnak. A Mindenki Magyarország Mozgalom az ő segítésüket tűzte ki célul.

Pártlisták

A választási törvény decemberi módosítása miatt az ellenzék egyetlen pártlistát indíthat, ha az összefogás pártjai nem akarnak egymás ellen indulni. Ezzel a Fidesz célja nyilvánvalóan az volt, hogy a teljes ellenzéket Gyurcsány Ferenc személyével azonosítsa, aki viszont háttérben maradt – bár eredetileg az ő javaslata volt az összefogás 2020 elején. A Fidesz szerint ez Gyurcsány-lista, aminek szponzora Soros György, pedig lehet, hogy Gyurcsány Ferenc nem is fog szerepelni a listán, és biztosan nem fog kormányzati szerepet vállalni ellenzéki győzelem esetén.

Az előválasztáson részt vevők szavazhatnak pártokra, és a közös lista helyeit a szavazatok arányában osztják majd el.

Közös program

A közös program alapelveiről már karácsony előtt megállapodtak a pártok. A részletek kidolgozása még folyik.

Kapcsolódó linkek

Korábbi híreink:

További linkek:

TOVÁBBI HÍREK