Barion Pixel

A hazai ellenzéket szeretném támogatni

Beszélgetés Márki-Zay Péterrel, londoni előadásáról 

-Nem mindennapos esemény, hogy egy magyar város polgármestere Londonban tart előadást, ottani magyaroknak, az ő meghívásukra.

-Az, hogy ma hatszázezer magyar ember él külföldön, jellemzően Nyugat-Európában, az nemzetstratégiai kérdés. Nekem mint Hódmezővásárhely polgármesterének is kulcskérdés az, hogy ezeket a városunkból távozott fiatalokat és kevésbé fiatalokat sikerül-e hazacsábítani, az ottani vállalkozásaikat esetleg Magyarországra hozni, vagy pedig általuk új vállalkozásokat létrehozni.

Engem ez a kérdés foglalkoztatott és ezzel egybeesett a Magyar Demokrácia Alap meghívása. Ezt a szervezetet londoni magyarok hozták létre és ez egy olyan kezdeményezés, amivel a hazai demokratikus folyamatokat, a felvilágosítást, a vidéki magyarság információval való ellátását szeretnék támogatni.

 

A londoni esemény szervezői készítettek egy felmérést az ott élő magyarok véleményéről néhány fontos kérdésben. Ez természetesen nem reprezentálja a teljes nyugat-európai magyarság gondolkozását, de érdekes kiindulópont lehet a közös gondolkozáshoz

 

-Ön is több évi külföldi munka után tért vissza Magyarországra.

-Igen, én öt és egynegyed év után költöztem haza az Egyesült Államokból. Velem együtt ezen a mostani találkozón ott volt Kész Zoltán a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnökségi tagja is, aki szintén többször élt, hosszabb-rövidebb ideig külföldön és ő is veszprémiként, Veszprémbe tért haza.

Ezt elmondtuk Londonban is. Nekem szívügyem, hogy kis hazánk fejlődjön. Hogy Magyarország száz év múlva, kétszáz év múlva is egy fejlett európai ország legyen, illetve, hogy még fejlettebb! De ettől függetlenül is számos okot tudok és említettem ott is, amiért érdemes és amiért haza kell jönni!

Nekem Hódmezővásárhely polgármestereként is az egyik legfőbb feladatom, hogy idehozzak munkaerőt, hiszen ma ez a legfőbb gátja a vállalkozások sikerének. De ki más érezné itt -nálunk – igazán jól magát, ha nem mi, akik itt nőttünk fel? 

Mondok példát: egy székesfehérvárit arra rávenni, hogy költözzön Hódmezővásárhelyre, azt csak akkor lehet, ha az országos átlagnál magasabb bért kínálunk neki, a székesfehérvárinál is magasabb bért, különben nem jönne ide. Ezzel szemben azt, aki Hódmezővásárhelyről elszármazott és Székesfehérvárra ment dolgozni, -ez egy konkrét példa-  rá tudtam arra beszélni, hogy költözzön vissza Hódmezővásárhelyre. Itt is megkapta azt a bért amit Székesfehérváron, és nagy örömmel tért haza, mert itt van a családja, itt vannak a barátai, a gyermekkori emlékei.

Az én célom az, hogy addig amíg a külföldön dolgozó emberek még értékelik a magyarországi, vagy akár a vásárhelyi múltjukat, kötődéseiket, addig próbáljuk őket hazahozni. 

Mert addig van rá esély!

Ma minden hatodik gyermek külföldön születik. Ha nem találunk sürgősen megoldást ezen családok hazahozatalára, akkor az ő gyermekeik például London esetében már angolként fognak felnőni. Oda köti őket a gyerekkoruk, ott találnak barátokat, ott fognak megházasodni. Oda köti őket még a nyelv is! 

Tehát ez abszolút nemzetstratégiai kérdés!

 

Ezeket a válaszokat a kint dolgozó magyarok arra a kérdésre adták, hogy minek  alapján döntenek a jövőben a maradás vagy a hazautazás mellett. A kérdésre több válasz is adható volt, és feltünő, hogy nem a pénz a legfontosabb tényező a döntésben

 

 

-Mi volt Londonban a leggyakoribb kérdés?

-Egy vállalkozói fórummal nyitottunk, ott már felmerültek a hazai demokrácia jövőjével  kapcsolatos aggodalmak, kérdések.

Sajnos vannak olyanok, akiket azt tart vissza a hazaköltözéstől, hogy Magyarországon a szeretet kultúrája helyett inkább a gyűlöletkultúra, a megosztottság tapasztalható. 

Gyűlöletkampányokkal próbálják egymás ellen uszítani a magyarokat, próbálják rettegésben tartani őket az – egyébként csak általuk betelepített – migránsokkal. A korrupció hihetetlen mértéke fenyegetheti a vállalkozások sikerét is.

Ezek az aggodalmak!  Nem mondom, hogy nem jogosak, hiszen nagyon sokan küzdünk azért, hogy ez megváltozzon, de én azt is az ottaniak figyelmébe ajánlottam, hogy ma már van olyan erős az ellenzék, és erkölcsileg annyira fölényben van, hogy meg tudjuk védeni őket. 

A bátraknak igenis most van itt az alkalom, most van itt a lehetőség. Jöjjenek haza, telepedjenek vissza, kezdjenek vállalkozásokat, hiszen jellemzően a munkahelyteremtést ez a kormány minden eszközzel támogatja, és a nyilvánosság az egy rendkívül hatásos fegyver, hogyha valakit zaklatás ér. 

Tehát én azt szeretném ha minél többen hazaköltöznének, hazajönnének és segítenének nekünk megváltoztatni a politikai kultúrát és reméljük minél hamarabb a politikai rendszert is.

 

A felmérés válaszaiból kitűnik, hogy a Londonban élő magyarok aktivitására számítani lehet

 

A Mindenki Magyarországa Mozgalom országszerte létrehozza a Kossuth Köröket, most Londonban is alakul egy?

-A mi célunk az, hogy az önkormányzati választásokra minden magyar településen legyen egy egységes ellenzéki polgármester jelölt és képviselő jelöltek. Ennek megszervezése a mi fő feladatunk, ezért azt nem gondoltam, hogy Londonba is kellene egy Kossuth Kör. De meglepő módon – és jó ötlet volt – ott a helyiek felvetették ezt. Tehát bátorítottam őket, hogy igenis ha kedvük van, hozzanak létre egy Kossuth Kört Londonban. Ez egy nagyon nemes célkitűzés, hogy a magyar politikát akarják segíteni, egy nemes célkitűzés és támogatandó.

Az önkormányzati választás sorsfordító lehet, ezért a magyar állandó lakhellyel rendelkező, kint dolgozókat is arra kérjük úgy időzítsék lehetőség szerint a hazautazásukat, hogy tudjanak szavazni. Tavaly február 25-én Hódmezővásárhely ebben is példát mutatott, rengetegen – főleg akik Nyugat-Európában élnek – hazajöttek szavazni. Sőt, volt még valaki Ausztráliából is! Fogunk is egy „Gyere haza szavazni!” kampányt csinálni, mert ez az önkormányzati választás tényleg sorsfordító lehet. Ahogy a március 15-i beszédemben is említettem, faluról-falura, városról-városra kell visszafoglalnunk Magyarországot, és ebben sokat tudnak segíteni a szavazásra hazalátogató magyarok is.

Az MMM vezetői a találkozón. Középen, mikrofonnal Kész Zoltán elnökségi tag, a képen tőle balra dr. Márki-Zay Péter elnök

 

-Sor kerülhet más országokban is ilyen találkozókra, mint most a londoni volt?

-Ez egy meghívás volt, ennek tettem eleget. Nekem nagyon sok feladatom van, természetesen Hódmezővásárhely az első, itt dolgozom legalább heti negyven órát Hódmezővásárhely polgármestereként. Emellett másodállásban szervezzük az egész ország területén a Mindenki Magyarországa Mozgalom Kossuth Köreit. Nyilván, hogy ha az időm engedi és meghívást kapok, akkor meg fogok máshol is látogatni külföldi magyarokat. De ez a sorrend, nekem Hódmezővásárhely az első, itt kell bizonyítanom. Mi itt már az Orbán utáni Magyarországra készülünk és azt építjük. Itt lebontottuk a korrupciót, csökkentjük az adókat, csökkentjük a város régről felhalmozott adósságait. Megvalósítjuk azokat a fejlesztéseket amikre még a fideszes elődöm kapott támogatást az Európai Uniótól, illetve a Kormánytól, és emellett a hazai ellenzéket szeretném támogatni, pártállástól függetlenül.

TOVÁBBI HÍREK